Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická dietologie 1 (KKL / TKLD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TKLD1 - Klinická dietologie 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky - 3.ročník, zimní semestr:1. Energetická a nutriční hodnota stravy. Pojem klinické výživy. Výživové požadavky u fysiologických stavů, jednotlivých věkových skupin, sportu, za extremních fysiologických podmínek. Dietní nemocniční systém, popis jednotlivých diet a jejich modifikací.2. Hodnocení stavu výživy. Klinické, antropometrické a laboratorní parametry. Bilance přijaté potravy. Diagnostika podvýživy na nemocničním lůžku. Klidový energetický výdej. Bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, stopové prvky, vitaminy. Výběr potravin a nápojů. Individuální dieta, sipping.3. Choroby zažívacího traktu: Poruchy polykání, Akutní a chronická gastritida, dumping-syndrom. Žaludeční a dvanáctníkové vředy. Akutní a chronická enteritida; infekce, intoxikace z potravin; průjmy při cestách do jižních zemí, enteritida po ozáření. Dieta při akutní a chronické enteritidě různé etiologie.4. Nespecifické střevní záněty. M. Crohn, Ulcerozní kolitida. Bezezbytková dieta , sipping, Malabsorbce: Alergie,a intolerance na potraviny. Laktózova intolerance. Celiakie. Diagnostika a léčba. Chronické průjmy a zácpy, dráždivý tračník, flatulence. ? význam vlákniny ve výživě5. Akutní, chronická pankreatitida, nádory pankreatu. Nemocniční dieta pankreatická. Hepatitis, ztučnění jater, jaterní nekróza, onemocnění žlučníku a žlučových cest. Nemocniční dieta při onemocnění jater.6. Metabolický syndrom, obezita. Obezita jako rizikový faktor. Indikace pro léčbu, cíle a principy léčby; požadavky na složení potravy; léčba změnou stravovacích návyků a pohybových zvyklostí. Diety s extremními relacemi přísunu energie a živin, přednosti nedostatky, hodnocení. Chirurgická léčba obezity. Farmakoterapie.Možnosti dietní léčby a aplikace fyzické aktivity7. Diabetes mellitus: Cíle dietní léčby u jednotlivých typů diabetu, obecné principy dietní léčby; praktické aspekty léčby, formy aplikace inzulínu. Doporučení pro přísun živin, sacharidové jednotky. Glykemický index, glykemická zátěž. Zvláštnosti zácviku pacienta do dietní praxe, kontrola glykemie, prevence výživou. Nemocniční dieta diabetická8. Dyslipidemie: Klasifikace dislipidemií. Primární hyperlipidemie: poruchy látkové výměny, symptomatologie, změny krevních tuků. Sekundární hyperlipidemie, příčiny, změna krevních tuků. Metabolické cíle léčby dyslipidemií. Hypercholesterolemie: Cíle dietní léčby, dietní opatření Hypertriglyceridemie: Metabolické cíle léčby, dietní opatření.Cvičení v jednotlivých semestrech navazuje na přednášky, jejichž obsah je následující:- Lékařská anamnéza. Vyšetření nutričního stavu v praxi.- Antropometrická měření nemocných, laboratorní nutriční hodnoty- Zpracování výživové anamnézy.- Stanovení terapeutických plánů stravování individuálních klientů.- Kriteria pro sestavení jídelníčků pro pacienty s následující diskusí a hodnocením.- Tabulky výživových hodnot- Sestavení jídelního lístků pro dietu diabetickou, redukční- Plánování jídelních lístků pro jednotlivé druhy diet dietního systému ? plánování jídelního lístku podle jednotlivých onemocnění, včetně jeho hodnocení- Standardní a speciální druhy tekutých diet:- Dieta šetřící, kašovitá- Dieta s přísným omezením tuku,- Dieta s omezením tuku- Dieta bezezbytková- Dieta se zvýšením obsahem vlákniny- Dieta neslaná šetřící- Dieta nízkobilkovinná- Dieta bezlepková- Léčebná výživa při fenylketonurii- Léčebná výživa při laktózové intoleranci- Dieta diabetická, redukční a nízkocholesterolová- Léčebná výživa při onemocnění pankreatu- Léčebný režim pro koronární jednotky- Zásady klinické výživy u geriatrických pacientů a dlouhodobě ležících pacientů.

Získané způsobilosti

Studenti jsou seznámeni se základními dietami, které souvisí s akutními a chronickými nemocemi.

Literatura

Rušavý, Z., Kreuzbergová, J. Diabetická dieta in Perušičová J. at al. Trendy soudobé diabetologie. Praha: Galén, 2003. Málková, I. Štochlová, J. Hubneme s rozumem v praxi. Praha: Smart Press , 2006. Čéška, R. Cholesterol a ateroskleróza . Praha: Maxdorf, 2004. Kocourková, J. Mentální anorexie. Praha Galén, 1997. Kohout, P. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf, 2004. Ehrman, J. Schneiderka K. Alkohol a játra. Praha: Grada, 2006. Svačina, Š. Klinická dietologie. 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, zápočtový testPožadavky pro udělování zkoušky: zkouška

Garant

doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.Lucie Růžičková

Vyučující

doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.