Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická dietologie 2 (KKL / TKLD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TKLD2 - Klinická dietologie 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky - 3.ročník, letní semestr:1. Hypertenze: Exogenní a endogenní faktory primární hypertenze. Faktory výživy. Role obezity. Sensitivita na sůl. Obsah soli v potravinách a nápojích. Potraviny bohaté na draslík, vápník a hořčík. Choroby srdce a krevního oběhu: Výživa při arterioskleróze, koronární chorobě, insuficienci myokardu, poruchách srdečního rytmu, kardiálních edémech.2. Psychogenní poruchy příjmu potravy: Anorexie, bulimie, příčiny, prevalence, diagnoza, komplikace, léčba. Role výživy, psychoterapie.3. Osteopenie, Osteoporoza. Výživa v prevenci a léčbě osteoporózy. Revmatická onemocnění kloubů, artrózy: Vliv tělesné hmotnosti, makro- a mikronutri-entů. Hyperurikémie, dna , dieta u dny.4. Dietní opatření při akutní a chronické glomerulonefritidě, nefrotickém syndromu a diabetické nefropatii, Redukce obsahu bílkovin, fosforu, při chronické ledvinové insuficienci. Výživa při selhání ledvin a léčbě dialýzou. Výživa při ledvinových kamenech.5. Nemoci zubního aparátu: Příčiny zubního kazu. Vliv jednotlivých potravin a nápojů a jejich kombinace na pH dutiny ústní. Potraviny, snižující riziko pro zubní kaz. Role fluoru v prevenci. Obsah fluoridu v potravinách a nápojích, suplementace, fluoroza..6. Maligní nádory: Systémové působení nádorů na chuť, energetickou potřebu a látkovou výměnu. Indikace pro dietní opatření. Terapeutické cíle a strategie. Diagnoza malnutrice. Výživa během chemoterapie a ozařování. Výživa při postižení zažívacího systému. Výživa u imunosuprese.7. Algoritmus nutriční podpory, Volba nutriční podpory, sipping, enterální výživa pomocí tenké sondy a pomocí punkční gastrostomie, parenterální výživa. Enterální výživa: Fysiologie, účinky, přednosti a nedostatky, metodika, přístupy, substráty, úskalí, rizika, komplikace. Parenterální výživa: Charakteristika, účinky, přednosti, nedostatky. Systém all-in-one. Metodika, přístupy, substráty, úskalí, rizika a komplikace.8. Výživa u těhotných a kojících. Energetická a biologická hodnota stravy, suplementace jódu, kyseliny listové, vitaminů a minerálů. Výběr vhodných potravin z hlediska kojení, alergie flautulence.Cvičení v jednotlivých semestrech navazuje na přednášky, jejichž obsah je následující:- Lékařská anamnéza. Vyšetření nutričního stavu v praxi.- Antropometrická měření nemocných, laboratorní nutriční hodnoty- Zpracování výživové anamnézy.- Stanovení terapeutických plánů stravování individuálních klientů.- Kriteria pro sestavení jídelníčků pro pacienty s následující diskusí a hodnocením.- Tabulky výživových hodnot- Sestavení jídelního lístků pro dietu diabetickou, redukční- Plánování jídelních lístků pro jednotlivé druhy diet dietního systému ? plánování jídelního lístku podle jednotlivých onemocnění, včetně jeho hodnocení- Standardní a speciální druhy tekutých diet:- Dieta šetřící, kašovitá- Dieta s přísným omezením tuku,- Dieta s omezením tuku- Dieta bezezbytková- Dieta se zvýšením obsahem vlákniny- Dieta neslaná šetřící- Dieta nízkobilkovinná- Dieta bezlepková- Léčebná výživa při fenylketonurii- Léčebná výživa při laktózové intoleranci- Dieta diabetická, redukční a nízkocholesterolová- Léčebná výživa při onemocnění pankreatu- Léčebný režim pro koronární jednotky- Zásady klinické výživy u geriatrických pacientů a dlouhodobě ležících pacientů.

Získané způsobilosti

Studenti jsou seznámeni se základními dietami, které souvisí s akutními a chronickými nemocemi.

Literatura

Rušavý, Z., Kreuzbergová, J. Diabetická dieta in Perušičová J. at al. Trendy soudobé diabetologie. Praha: Galén, 2003. Málková, I. Štochlová, J. Hubneme s rozumem v praxi. Praha: Smart Press , 2006. Čéška, R. Cholesterol a ateroskleróza . Praha: Maxdorf, 2004. Kocourková, J. Mentální anorexie. Praha Galén, 1997. Kohout, P. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf, 2004. Ehrman, J. Schneiderka K. Alkohol a játra. Praha: Grada, 2006. Svačina, Š. Klinická dietologie. 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, zápočtový testPožadavky pro udělování zkoušky: zkouška

Garant

doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.Lucie Růžičková

Vyučující

doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.