Předmět Nauka o potravinách (KKL / TNAPO)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TNAPO - Nauka o potravinách, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Přednášky:1. Zemědělská produkce surovin a potravin rostlinného původu.2. Potraviny údržné a neúdržné. Principy konzervace neúdržných potravin.3. Zpracování obilovin pro potravinářské účely. Zpracování olejnin.4. Brambory jako potravina. Cukr, škrob a potravinových výrobků z nich.5. Princip kvasných technologií. Produkce, sortiment a hodnocení pálenek z ovoce, ovocná vína.6. Zpracování ovoce na potravinové výrobky.7. Zelenina ve výživě člověka.8. Zemědělská produkce surovin a potravin živočišného původu. Metody zvyšování trvanlivosti potravin živočišného původu.9. Kravské mléko - hygiena při získávání, hodnocení jakosti, složení a vlastnosti. Sortiment technologie a kvalita konzumních mlék. Sortiment technologie a kvalita sýrů. Sušené mléko, kondenzované mléko, zmrazené mléčné výrobky.10. Jatečná zvířata - druhy (hovězí, vepřové, telecí a ovčí maso), principy technologie jejich zpracování. Živočišné potravní tuky.11. Jateční zpracování drůběže. Vejce, vaječné výrobky.12. Sortiment a hodnocení sladkovodních a mořských ryb a rybích výrobků.13. Druhy včelího medu a jeho hodnocení.14. Biopotraviny živočišného původu.
Získané způsobilosti
Student umí sestavit jídelníček pro různé skupiny lidí podle věku a dle principů správné výživy (děti předškolního věku, školního věku, pro dospělé a pro seniory)
Literatura
Ingr, I. Hodnocení a zpracování ryb. Brno, VŠZ, 1994. Komoditní vyhlášky k zákonu oi potravinách a tabákových výbobcích č. 110/1997 Sb. Čepička, J. a kol. Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT, Praha, 1995. SIMEONOVÁ, J. a kol. Technologie drůbeže, vajec a monitorování živočišných produktů. Brno: MZLU, 1999. INGR, I. Technologie masa. Brno: MZLU, 1996. KAVINA, J. Zbožíznalectví potravinářsjého zboží I.-III. díl. Praha: IQ 147, 1997. INGR, I. Zpracování zemědělských produktů. Brno: VŠZ Brno, 2001.
Požadavky
Požadavky pro udělování zkoušky: sestavení jídleníčku
Garant
Ing. Bohuslav Čermák, XXX
Vyučující
Ing. Bohuslav Čermák, XXX