Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 5 (KKL / TOPR5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TOPR5 - Odborná praxe 5, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň odborné praxe:- Seznámení s pracovištěm, organizací práce, používanými standardy práce, zásadami ochrany a bezpečnosti při práci přípravy stravy - zajištění potravin, předběžná příprava a vlastní zpracování pokrmů, kontrola dodržování hygienických předpisů výroby, rozvozu, přepravy, značení a skladování potravin- Výdej stravy - expedice z kuchyně: kontrola kvality a kvantity expedované stravy-ve výdejně stravy tak i na jednotlivých odděleních, kontrola teploty expedované stravy, kontrola čistoty nádobí, kontrola balení a expedice studené stravy na oddělení- Hygienické zabezpečení stravování- Zpracování jídelních lístků pro jednotlivé diety (denních, týdenních)- Sestavování individuální diety pro potřebu pacienta- Stanovení správných technologických postupů a úpravy jednotlivých základních a vybraných speciálních a dietních pokrmů- Kontrola přípravy pokrmů, správného výdeje diet, úpravy a podání stravy včetně kultury stolování- Technologické zpracování speciálních druhů léčebné diety- Hodnocení celkového stravování z dietetického hlediska a z pohledu hygienického zabezpečení- Propočty energetické a biologické hodnoty pokrmů- Seznámení s používáním počítačových programů používaných v určitém zdravotnickém zařízeníNáplň praxe na klinických oddělení se zaměřením na dietologiiPraxe bude probíhat na lůžkových oddělení zdravotnických zařízeních - interní oddělení se zaměřením na metabolická onemocnění, chirurgické, dětské, gynekologické, gerontologické, onkologické, psychiatrické, infekční, JIP a ARO. Studenti budou pracovat s nutričními terapeuty a získají zkušenosti i v práci multidisciplinárního týmu v péči o pacienta. Během praxe si mohou ověřovat specifiku jednotlivých klinických oborů ve vazbě na základní onemocnění a mohou rozpoznávat rozdíly v nutriční péči o pacienty v jednotlivých zdravotních stavech.Studenti:- u jednotlivých klinických stavů zpracují výživovou anamnézu- stanovují terapeutických plánů stravování individuálních klientů- edukují pacienty a jejich rodiny- kontroluji dodržování dietního režimu pacientů s chorobami vyžadujícími různá omezení(diabetická dieta, dieta po pankreatitidě aj)- zajišťují speciální enterální léčebné výživy- zajišťují nutriční podporu u pacientů před plánovanými chirurgickými výkony- zajišťují výživu u dětí s přihlédnutím na specifika ,zvláštnosti a potřeby dětského i dorostového věku- přípravují kojenecké stravy v mléčné kuchyni na dětském oddělení- zajištují specifickou výživu těhotných žen a kojících matek- zajištují výživu starých lidí s přihlédnutím na jejich celkový zdravotní stav- zajištují výživu u pacientů s poruchou příjmu potravy( mentální anorexie, bulimie, narkomani, staří lidé trpící senilitou apod.)- zajištují diety s přihlédnutím na celkový fyzický stav onkologicky nemocných pacientů (nechutenství, nauzea po chemoterapii, po ozařování)

Získané způsobilosti

Student - umí stanovit nutriční screening u pacienta na oddělení- kontroluje kvalitu stravy vydanou pacientovi na oddělení- umí stanovit stravovací jednotku

Literatura

Během odborné praxe studneti využívají všechny odborné publikace, které jsou povinné nebo doporučené v profesně zaměřených předmětech..

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 100% účast na praktických cvičeníchPožadavky pro udělování zkoušky: zkouška

Garant

Bc. Věra Radomská