Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie, fyziolog.výživy,metabolismus (KKL / TTFVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TTFVM - Fyziologie, fyziolog.výživy,metabolismus, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden Fyziologie buňky2. týden Principy homeostázy3. týden Fyziologie krve4. týden Oběhový systém5. týden Dýchací systém6. týden Gastrointestinální systém7. týden Vylučovací systém8. týden Žlázy s vnitřní sekrecí, pohlavní systém9. týden Nervový systém10. týden Fyziologie kůžePraktická cvičení:1. Fyziologie kardiovaskulárního systému. Měření krevního tlaku, vliv tělesné námahy. Elektrokardiogram fyziologická EKG křivka, vysvětlení. Seminární práce.2. Funkční vyšetření dýchacího systému prezentace studentů.3. Fyziologie krve. Rozlišení jednotlivých krevních elementů, určení typu krevní poruchy. Vyšetření kompatibility krve v souvislosti s transfuzí krve. Vyšetření doby krvácení. Ovlivnění srážlivosti krve heparinem, prezentace studentů.4. Homeostáza vyšetřování a interpretace markerů poruch. Metabolismus. Hodnocení stavu výživy.5. Zánětové a imunitní odpovědi organismu.Seminární cvičení a prezentace studentů.

Získané způsobilosti

Student získá základní vědomosti o funkcích jednotlivých orgánů. Navazuje na poznatky získané v anatomii a klinické propedeutice. Ve spojení s poznatky získané v předmětu patologie pak tyto znalosti využije ve své profesi.

Literatura

Rokyta, R. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha, 2000. Mourek, J.:. Fyziologie. Učebnice pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2005. VELEMÍNSKÝ,M. a kol. Klinická propedeutika pro studující ZSF JU. Skripta ZSF JU. Č. Budějovice: ZSF JU, 2005. ISBN 80-7040-600-3.Trojan, S. a kol. Lékařská fyziologie. Praha Grada, 2004. Dylevský, I. Základy funkční anatomie. Praha, Karolinum, 2005.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu: 90% účast na cvičení, test v e-learningovém programuPožadavky na udělení zkoušky: ústní zkouška

Garant

Mgr. Kateřina Tepláprof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., dr. h. c.

Vyučující

prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., dr. h. c.Mgr. Kateřina Teplá