Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 2 (KKL / TTOP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TTOP2 - Odborná praxe 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň odborné praxe vychází z legislativních předpisů, tj. vyhláškou č. 55/2011, kterou je stanovena činnost zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků a vyhláškou č. 39/2005, kterou jsou stanoveny minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání.Náplň odborné praxe:- Základní seznámení s pracovištěm, organizací práce a používanými standardy práce, zásadami ochrany a bezpečnosti při práci přípravy stravy.- Dodržování hygienicko-epidemiologického režimu v souladu s právními předpisy upravujícími ochranu veřejného zdraví a provoz stravovacích zařízení.- Zpracovávání a vyhodnocování nutriční anamnézy, u pacientů v závažných stavech provádění bilance stravy přijímané ústy, přímo u lůžka u pacienta- Sestavování individuálních jídelních plánů a předpisů stravy pro jednotlivé diety i pro celé zdravotnické zařízení, včetně propočtů biologické a energetické hodnoty diet, včetně kontroly jejich dodržování- Výdej stravy expedice z kuchyně: kontrola kvality a kvantity expedované stravy ve výdejně stravy i na jednotlivých odděleních, kontrola teploty expedované stravy, kontrola čistoty nádobí kontrola balení a expedice studené stravy na oddělení. Kontrola dodané stravy a kontrola zajištění jejího podání pacientovi/klientovi- Kontrolování, metodické vedení a organizace přípravy stravy v souladu s poznatky zdravé a léčebné výživy zejména ve stravovacích provozech zdravotnických zařízení.- Příprava stravy v případě speciálních diet.- Účast na realizaci výživy dětí s přihlédnutím na specifika, zvláštnosti a potřeby dětského i dorostového věku- Účast na realizaci specifické výživy těhotných žen a kojících matek- Účast na realizaci výživy seniorů s přihlédnutím na jejich celkový zdravotní stav- Účast na realizaci výživy osob s poruchou příjmu potravy (mentální anorexie, bulimie, osoby s drogovou závislostí apod.)- Účast na realizaci výživy onkologicky nemocných pacientů (nechutenství, nauzea po chemoterapii, po ozařování)- Léčebná a diagnostická péče ve spolupráci s lékařem u jednotlivých onemocnění s důrazem na individuální přístup.- Účast na realizaci předepsané enterální výživy ve spolupráci s lékařem- Účast na realizaci nutriční podpory u pacientů před plánovanými chirurgickými výkony a v období následujícím- Vedení zdravotnické dokumentace a dalších dokumentací vyplývající ze zvláštních právních předpisů- Práce s informačním systémem zdravotnických zařízení, propočty energetické a biologické hodnoty pokrmů využití speciálního softwaru NUTRISERVIS.Profi- Provádění vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy pacientů a jejich ověření u lůžka.- Provádění činností v rámci preventivní péče na úseku klinická výživa- Provádění specifické ošetřovatelské péče zaměřené na uspokojování nutričních potřeb- Provádění poradenství a edukace jedinců, rodin a skupin v oblasti zdravé a léčebné výživy, včetně doporučení vhodných výživových doplňků.

Získané způsobilosti

Student- umí stanovit nutriční screening u pacienta na oddělení- kontroluje kvalitu stravy vydanou pacientovi na oddělení- umí stanovit stravovací jednotku

Literatura

Během odborné praxe studneti využívají všechny odborné publikace, které jsou povinné nebo doporučené v profesně zaměřených předmětech..

Požadavky

Zápočet: hodnocení při klinickém výkonu studenta100% účast na praktických cvičení

Garant

Bc. Věra RadomskáBc. Alena Sladká