Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 3 (KKL / TTOP3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TTOP3 - Odborná praxe 3, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň odborné praxe vychází z legislativních předpisů, tj. vyhláškou č. 55/2011, kterou je stanovena činnost zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků a vyhláškou č. 39/2005, kterou jsou stanoveny minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání.Náplň odborné praxe:- Základní seznámení s pracovištěm, organizací práce a používanými standardy práce, zásadami ochrany a bezpečnosti při práci přípravy stravy. (1,2,3)- Dodržování hygienicko-epidemiologického režimu v souladu s právními předpisy upravujícími ochranu veřejného zdraví a provoz stravovacích zařízení. (1,2,3)- Zpracovávání a vyhodnocování nutriční anamnézy, u pacientů v závažných stavech provádění bilance stravy přijímané ústy, přímo u lůžka u pacienta (1,2)- Sestavování individuálních jídelních plánů a předpisů stravy pro jednotlivé diety i pro celé zdravotnické zařízení, včetně propočtů biologické a energetické hodnoty diet, včetně kontroly jejich dodržování (1,2,3)- Výdej stravy expedice z kuchyně: kontrola kvality a kvantity expedované stravy ve výdejně stravy i na jednotlivých odděleních, kontrola teploty expedované stravy, kontrola čistoty nádobí kontrola balení a expedice studené stravy na oddělení. Kontrola dodané stravy a kontrola zajištění jejího podání pacientovi/klientovi (1,2,3)- Kontrolování, metodické vedení a organizace přípravy stravy v souladu s poznatky zdravé a léčebné výživy zejména ve stravovacích provozech zdravotnických zařízení. (1,2,3)- Příprava stravy v případě speciálních diet. (1,2,3)- Účast na realizaci výživy dětí s přihlédnutím na specifika, zvláštnosti a potřeby dětského i dorostového věku (1,3)- Účast na realizaci specifické výživy těhotných žen a kojících matek (1)- Účast na realizaci výživy seniorů s přihlédnutím na jejich celkový zdravotní stav (1,2,3)- Účast na realizaci výživy osob s poruchou příjmu potravy (mentální anorexie, bulimie, osoby s drogovou závislostí apod.) (1,2)- Účast na realizaci výživy onkologicky nemocných pacientů (nechutenství, nauzea po chemoterapii, po ozařování) (1,2)- Léčebná a diagnostická péče ve spolupráci s lékařem u jednotlivých onemocnění s důrazem na individuální přístup. (1,2,3)- Účast na realizaci předepsané enterální výživy ve spolupráci s lékařem (1,2)- Účast na realizaci nutriční podpory u pacientů před plánovanými chirurgickými výkony a v období následujícím (1)- Vedení zdravotnické dokumentace a dalších dokumentací vyplývající ze zvláštních právních předpisů (1,2,3)- Práce s informačním systémem zdravotnických zařízení, propočty energetické a biologické hodnoty pokrmů využití speciálního softwaru NUTRISERVIS.Profi (1,2,3)- Provádění vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy pacientů a jejich ověření u lůžka. (1,2)- Provádění činností v rámci preventivní péče na úseku klinická výživa (1,2,3)- Provádění specifické ošetřovatelské péče zaměřené na uspokojování nutričních potřeb (1,2)- Provádění poradenství a edukace jedinců, rodin a skupin v oblasti zdravé a léčebné výživy, včetně doporučení vhodných výživových doplňků. (1,2,3)

Získané způsobilosti

Student zná hygienické předpisy pro všechna zdravotnická zařízení, kde probíhá odborná praxeStudent zpracovává a vyhodnocuje nutriční anamnézuStudnt sestavuje jídelní plány pro jednotlivé dietyStudent propočítává biologické a energetické hodnoty diet

Literatura

Během odborné praxe studneti využívají všechny odborné publikace, které jsou povinné nebo doporučené v profesně zaměřených předmětech..

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 100% účast na praktických cvičeních

Garant

Bc. Věra RadomskáBc. Alena Sladká