Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do problematiky výživy ke zdraví 1 (KKL / TTPV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TTPV1 - Úvod do problematiky výživy ke zdraví 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky 2. ročník, zimní semestr:1. Klasifikace základních pojmů, pojem zdravý životní styl, racionální výživa, energetický příjem a výdej, bazální metabolismus, nutnost pohybové aktivity.2. Vývoj doporučení pro složení výživy během posledních několika desítek let. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Vědecké studie zaměřené na složení výživy v rámci prevence nejčastějších civilizačních onemocnění3. Interpretace výsledků laboratorních vyšetření a jejich využití pro stanovení individuálního stravovacího plánu konkrétní osoby. Zvýšená hladina triglyceridů, LDL cholesterolu, snížená hladina HDL cholesterolu, zvýšená hladina krevního cukru, prediabetes, zvýšené riziko nádorových onemocnění a jejich ovlivnění složením stravy.4. Optimální složení stravy v rámci dětského věku a dospívání, odlišnosti složení jídelníčku chlapců a dívek. Složení stravy pravidelně sportujících dětí a dospívajících.5. Výživa dospělých, těhotných, kojících, seniorů.6. Problematika stravování v provozech společného stravování, možnosti ovlivnění, realita a praxe. Vyvážená strava při hromadných akcích.7. Výběr vhodných stravovacích režimů pro osoby s různými typy možností pohybové aktivity (léčebny dlouhodobě nemocných, rehabilitační ústavy, vězeňská zařízení).8. Technologie zpracování potravin, výběr vhodných olejů podle tepelné úpravy, biopotraviny.9. Základní pojmy genetické determinace poruch metabolismu. Nutrigenetika, interakce mezi geny a výživou.10. Poruchy výživy, pozice klinické genetiky v možnostech ovlivnění poruch výživy.Semináře 2. ročník, zimní semestr:1. (1 hod.) Pochopení základních pojmů. Výpočet energetického příjmu. Stanovení energetického výdeje.2. (1 hod.) Nepřímá kalorimetrie její význam a použití v praxi.3. (1 hod.) Výpočet nutné potřeby jednotlivých nutrietů zdravých osob. Výpočet nutričních potřeb u dětí.4. (1 hod.) Výpočet nutričních potřeb seniorů. Výpočet nutričních hodnot pro osoby těžce pracující.5. (1 hod.) Strava pro těhotné a kojící matky.6. (2 hod.) Konkrétní dietní doporučení podle fyzické aktivity a věku.7. (1 hod.) Laboratorní hodnocení stavu výživy.8. (1 hod.) Pomocné metody v dietologii.9. (1 hod.) Prezentace zadaných úkolů.

Získané způsobilosti

Student má poskytnout vědomosti a dovednosti potřebné k realizaci teoretických i praktických použití zásad výživy směřujících ke zdraví a jak tyto zásady předávat srozumitelnou formu nejširší laické veřejnosti, případně k edukaci v této oblasti v rámci prevence civilizačních onemocnění.

Požadavky

Požadavky na zápočet: 80% účast na seminářích, aktivita posluchačů při přednáškách i seminářích, prezentace dílčích úkolů v ppt, sestavení seminárních prací v návaznosti na předchozí předměty vyučované v programu NTERP

Garant

Mgr. Kateřina Teplá

Vyučující

Mgr. Kateřina Teplá