Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do problematiky výživy ke zdraví 2 (KKL / TTPV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TTPV2 - Úvod do problematiky výživy ke zdraví 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky 2. ročník, letní semestr:1. Energetická hodnota, tuky, bílkoviny, sacharidy, vláknina, vitaminy.2. Pitný režim v různých podmínkách (věk, fyzická zátěž, cestování, )3. Význam a postavení tuků ve stravě, možnosti jejich využití v primární prevenci.Omega-3, omega-6, SFA, MUFA.4. Využití bílkovin (typy, možnosti, zdroje) cukrů (typy, edukace) vitaminů (zdroje, úprava, význam), minerálů a stopových prvků (zdroje, úprava, význam).5. Výživa těhotných v konkrétních příkladech.6. Výživová doporučení vzhledem k věku. Racionální strava a geografické podmínky.7. Sociálně-zdravotní motivace racionální výživy.8. Problematika stravování a pracovního režimu.9. Praktické prezentace dietních doporučení předškolní děti, zájezdy, sezonní možnosti.10. Individuální prezentace zadaných témat.Semináře 2. ročník, letní semestr:1. (1 hod.) Anorexia nervosa, bulimie možnosti prevence.2. (1 hod.) Edukace zdravého obézního klienta (správná výživa, fyzická aktivita).3. (2 hod.) Návrh stravovacího plánu pro klienty s různými typy omezení (nikoli na základě choroby) vegetarián, vegan, náboženská omezení.4. (1 hod.) Návrh a výpočet racionálního režimu pro osoby před dlouhými lety či dlouhými cestami.5. (1 hod.) Výpočet jednotlivých parametrů podle zadaného dietního záznamu tuky, bílkoviny, živočišné, rostlinné, vitaminy, minerály.6. (1 hod.) Porovnání energetického příjmu a výdeje podle jednotlivých činností:sedavý způsobmírně namáhavý pohyb.7. (1 hod.) Racionální strava v běžném zařízení společného stravování a ve školních jídelnách.8. (2 hod.) Prezentace zadaných témat.

Literatura

NEVORAL J. NEVORAL J. Výživa v dětském věk. HaH,, 2003. ISBN 80-86-022-93-5.PAŘÍZKOVÁ, J., LISÁ, L. et al. Obezita v dětství a dospívání ? terapie a prevence. Praha: Galén, 2007. VYSKOČIL, V. Osteoporóza a ostatní nejčastější metabolická onemocnění skeletu. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-637-3.SVAČINA, Š. et. al. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.PÁNEK J. Základy výživy. Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.

Garant

Mgr. Kateřina Teplá

Vyučující

Mgr. Kateřina Teplá