Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie přípravy pokrmů 1 (KKL / TTTP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TTTP1 - Technologie přípravy pokrmů 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Organizace kuchyně a stravovacích zařízení, zásady BOZP2. Legislativa ČR a EU ve vztahu k provozu stravovacích zařízení3. Poživatiny obecně, ovoce, zelenina4. Brambory, houby, vejce, mléko5. Obiloviny, luštěniny, chléb, pečivo6. Maso obecně7. Ryby, drůbež, zvěřina8. Těsta rozpočty těst9. Předkrmy, příkrmy, přílohyCvičení1. Hodina technologie zpracování ovoce2. Hodina technologie zpracování zeleniny zelenina syrová, vařená3. Hodina technologie zpracování brambor4. Mléko sladké, kyselé, tvaroh, sýry5. Obiloviny, luštěniny6. Maso vařené hovězíMaso vařené vepřovéMaso dušené vcelkuMaso dušené krájené7. RybyDrůbežZvěřina8. Vaječné těsto polotuhé litéPiškotová těstaPiškotová těstaTvarohové těstoTřená těsta tukováKřehká těsta tukováTřené tukové těsto9. Předkrmy, příkrmy, přílohy10. Sestavování jednoduchých jídelních lístků dle ročního období

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni zcela samostatně plánovat jídelní lístky, normovat jednotlivé suroviny pro dané skupiny pacientů klientů, včetně propočtu živin. Prokáží praktické znalosti při přípravě pokrmů.Vše výše jmenované prohloubí znalosti studentů v oboru nutrice a tím umožní erudovanou komunikaci s hospitalizovanými pacienty či klienty v nutričních ambulacích.

Literatura

BULKOVÁ, V. Náuka o poživatinách. IDVPZ Brno, 1999. BULKOVÁ, V. Technologie přípravy pokrmů I, II. Brno: IDVPZ, 1991. Sedláčková, H. Otoupal, P. Technologie přípravy pokrmů 1-5. Praha: Fortuna, 2004. ISBN 80-7168-912-2.Sladká, A. Úvod do praktických cvičení ?Technologie výživy?. Č.Budějovice: ZSF JU, 2013.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: 90% účast na seminářích, sestavení jednoduchého jídelníčku - racionální strava

Garant

Mgr. Kateřina Teplá

Vyučující

Mgr. Kateřina TepláMgr. Kateřina Teplá