Předmět Technologie přípravy pokrmů 1 (KKL / TTTP1)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TTTP1 - Technologie přípravy pokrmů 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Přednášky1. Organizace kuchyně a stravovacích zařízení, zásady BOZP2. Legislativa ČR a EU ve vztahu k provozu stravovacích zařízení3. Poživatiny obecně, ovoce, zelenina4. Brambory, houby, vejce, mléko5. Obiloviny, luštěniny, chléb, pečivo6. Maso obecně7. Ryby, drůbež, zvěřina8. Těsta rozpočty těst9. Předkrmy, příkrmy, přílohyCvičení1. Hodina technologie zpracování ovoce2. Hodina technologie zpracování zeleniny zelenina syrová, vařená3. Hodina technologie zpracování brambor4. Mléko sladké, kyselé, tvaroh, sýry5. Obiloviny, luštěniny6. Maso vařené hovězíMaso vařené vepřovéMaso dušené vcelkuMaso dušené krájené7. RybyDrůbežZvěřina8. Vaječné těsto polotuhé litéPiškotová těstaPiškotová těstaTvarohové těstoTřená těsta tukováKřehká těsta tukováTřené tukové těsto9. Předkrmy, příkrmy, přílohy10. Sestavování jednoduchých jídelních lístků dle ročního období
Získané způsobilosti
Studenti budou schopni zcela samostatně plánovat jídelní lístky, normovat jednotlivé suroviny pro dané skupiny pacientů klientů, včetně propočtu živin. Prokáží praktické znalosti při přípravě pokrmů.Vše výše jmenované prohloubí znalosti studentů v oboru nutrice a tím umožní erudovanou komunikaci s hospitalizovanými pacienty či klienty v nutričních ambulacích.
Literatura
BULKOVÁ, V. Náuka o poživatinách. IDVPZ Brno, 1999. BULKOVÁ, V. Technologie přípravy pokrmů I, II. Brno: IDVPZ, 1991. Sedláčková, H. Otoupal, P. Technologie přípravy pokrmů 1-5. Praha: Fortuna, 2004. ISBN 80-7168-912-2.Sladká, A. Úvod do praktických cvičení ?Technologie výživy?. Č.Budějovice: ZSF JU, 2013.
Požadavky
Požadavky pro udělení zápočtu: 90% účast na seminářích, sestavení jednoduchého jídelníčku - racionální strava
Garant
Mgr. Kateřina Teplá
Vyučující
Mgr. Kateřina TepláMgr. Kateřina Teplá