Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitř.lékařství, infekční onemocnění GIT (KKL / TTVLG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TTVLG - Vnitř.lékařství, infekční onemocnění GIT, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměřeníPřednášky:1.Historie vnitřního lékařství. Propedeutika vnitřního lékařství, anamnéza u zdravého a nemocného jedince, její význam. Laboratorní a pomocná vyšetření, jejich indikace a interpretace.2.Diagnostika a prognóza, jejich význam. Ambulantní vyšetření. Hospitalizace pacienta. Symptomy onemocnění. Syndromologie onemocnění. Klinická diagnostika. Pracovní diagnóza a konečná diagnóza.3.Geriatrický pacient a jeho zvláštnosti v programu výživy. Základy farmakoterapie. Klinická farmakologie. Nežádoucí účinky léků. Rehabilitace jednotlivých klinických jednotek a symptomů i syndromů především onemocnění gastrointestinálního traktu.4.Metabolická onemocnění, jejich diagnostika, klinika, terapie, prevence, rehabilitace.5.Septická a infekční onemocnění, s důrazem na GIT, jejich diagnostika, klinika, terapie, prevence, rehabilitace a následná terapie.6.Civilizační choroby - rizikové faktory, prevence a diagnostika, především u onemocnění GIT7.Civilizační choroby - terapie, rehabilitace a následná terapie, především u onemocnění GIT8.Chronická onemocnění střev, diagnostika, terapie, rehabilitace, prevence. Toxické poškození, fyzikální poškození pacienta, diagnostika, terapie, rehabilitace.9.Psychosomatická onemocnění spojená s poruchami výživy - jejich diagnostika, prognóza, terapie, rehabilitace.10.Infekční onemocnění gastrointestinálního traktu a jejich prevence.Semináře:1.Historie vnitřního lékařstvíVýznam propedeutiky vnitřního lékařstvíAnamnéza a její klinický význam v oblasti výživy2.Základy fyzikálního vyšetření při práci nutričního terapeutaDiferenciální diagnostika gastrointestinálních onemocněníLaboratorní vyšetření a jejich interpretace především u onemocnění zažívacího traktu3.Symptomy onemocněníZákladní syndromologie onemocnění zažívacího traktuPracovní diagnóza, diferenciální diagnóza, konečná diagnóza u onemocnění zažívacího traktuZásady výživy u seniorů4.Chronická onemocnění střevUlcerózní kolitidaCrohnova chorobaMalabsorpční syndrom5.Dietoterapie jako důležitá součást farmakoterapieZáklady rehabilitaceCivilizační nemoci, jejich rizikové faktory a prevence6.Urgentní medicína, diagnostika, terapie, rehabilitaceToxické poškození pacienta a terapieNávykové látky, diagnostika, terapie7.Kardiovaskulární onemocnění, diagnostika, farmakoterapieZápalová onemocnění, septické stavy, diagnostika, farmakoterapieOnkologická onemocnění zažívacího traktu (kolorektální karcinom), markeryAutoimunitní onemocnění zažívacího traktu, diagnostika, markery, farmakoterapie

Získané způsobilosti

Student chápe jedince a jeho zdraví jako holistický princip teda zdraví jako well-being, Student chápe jedince po stránce holistické je potřebné i z hlediska jeho potřeb tehdy, když zdraví ztrácí, což je podkladem i terapeutických postupů, které musí být komplexní.

Literatura

Lawrence, M., Tierney, Jr. et al.. Diagnóza a léčba. Alberta: Appleton and Lange, 1994. Siegenthaler, W. et al. Diferenciální diagnostika vnitřních chorob. Aventinum, 1995., 1995. Marek, J. Farmakoterapie vnitřních nemocí. VÖRÖŠOVÁ, G.et al. Interné ošetrovatelstvo 1.a2. diel. Martin: Osveta, 1995. SLEZÁKOVÁ, Z. et al. Neurologické ošetrovateľstvo. Matrin: Osveta, 2002. Kozierová, B., Erbová, G., Olivierová, R. Ošetrovateľstvo I. Martin: Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528-0.Navrátil,L. at all. Vnitřní lékařství pro nelékařské fakulty. Praha: Manus, 2003. ISBN 80-86571-02-5.ĎURIŠ, I., HULÍN, I., BERNADIČ, M. Princípy internej medicíny (1., 2., 3. diel). Bratislava: SAP, 2001. DÓCZEOVÁ, A., KRČMÉRY, V., NOVOTNÝ, J. et al. Selected Topics from Clinical Pharmacology and Chemotherapy. SAP ? Slovak Academic Press, s. r. o, 2003.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu:90% účast posluchače na seminářích, vypracování seminární prace, aktivní účast na semináříchPožadavky pro udělení zkoušky: ústní zkouška

Garant

MUDr. Veronika HoranováMUDr. Iveta Sukdolová

Vyučující

MUDr. Iveta Sukdolová