Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživové poradenství (KKL / TTVYP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TTVYP - Výživové poradenství, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky:1. Priority, východiska, organizace poraden výživy.2. Hodnocení objektivity informací o zdraví, fyziologii výživy a složení potravin.3. Základy komunikačních dovedností a efektivních metod ve výživovém poradenství. Metody zjišťování výživového stavu (zákl. parametry, bazální, celkový metabolismus, tělesná zdatnost). Hodnocení účinnosti a efektivity ve výchově a podpoře zdraví.4. Referenční hodnoty přísunu živin (výživové denní dávky, výživová doporučení, nutriční hodnota, potřeba, spotřeba potravin, pyramidy).5. Kvantitativní a kvalitativní zásady pro sestavení jídelníčku, pestrost (veřejné, školní, nemocniční stravování).6. Výživové poradenství a nápoje, potravní doplňky, funkční potraviny, výživové poradenství při kondiční tělesné zátěži.7. Výživové poradenství při snižování hmotnosti organizace, náplň, metody.8. Výživové poradenství v prevenci nádorových onemocnění, metabolického syndromu, metabolických poruchách, intolerancích a alergiích..Cvičení (vždy po 2 hodinách):1. Sestavování jídelníčku.2. Výpočet, nutriční hodnocení jídelníčku.3. Vyšetření, zhodnocení a návrh postupu při práci s klientem při snižování hmotnosti.4. Edukace, intervence, sestavení jídelníčku pro redukci hmotnosti pro osobu daných parametrů v prevenci osteoporózy, chorob z nedostatku jódu.5. Edukace a jídelníček při osteoporóze.6. Edukace a jídelníček pro těhotnou ženu, seniora, dítě.7. Jídelníček těhotných a kojících, stravování dětí, seniorů.8. Prevence a léčba celiakie, dny, potravinových alergií, intolerancí.9. Pitný režim.10. Alkoholismus, odvykání kouření.

Získané způsobilosti

Student by měl být schopen vyhodnotit potřebu potravin a živin pro jednotlivce i cílové skupiny, účinnými a efektivními komunikačními dovednostmi ovlivnit a měnit postoje a stravovací zvyklosti a životní styl v primární i sekundární prevenci chorob preventabilních a ovlivnitelných výživou.

Literatura

STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ, L. Fyziologie a patofyziologie výživy. 182 s. Č. Budějovice: ZSF JU, 2010. ISBN 978-80-7394-241-0.Provazník, K., Komárek, L. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK- 3. lékařská fakulta, SZÚ,2004. FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. 256 s. Praha: UK, 2003. ISBN 80-246-0548-1.MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D.:. SOS nadváha - Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha: Portál, 2001. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 136 s. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0736-5.Ministerstvo zdravotnictví ČR. Zdraví 21, dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR. Praha: MZ ČR, 2003. 124 s. ISBN 80-85047-99-3.

Požadavky

Požadavky pro udělení kolokvia: 80% účast na seminářích, test (úspěšnost 80%)

Garant

MUDr. Lýdie Ryšavá, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Lýdie Ryšavá, Ph.D.