Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitřní lékařství, gerontologie (KKL / TVLGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TVLGE - Vnitřní lékařství, gerontologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historie vnitřního lékařství. Propedeutika vnitřního lékařství, anamnéza u zdravého a nemocného jedince, její význam. Laboratorní a pomocná vyšetrení, jejich indikace a interpretace.2. Diagnostika a prognóza, jejich význam. Ambulantní vyšetření. Hospitalizace pacienta. Symptomy onemocnění. Syndromologie onemocnění. Klinická diagnostika. Pracovní diagnóza a konečná diagnóza.3. Geriatrický pacient a jeho zvláštnosti. Základy farmakoterapie. Klinická farmakologie. Nežádoucí účinky léků. Rehabilitace jednotlivých klinických jednotek a symptomů i syndromů.4. Farmakologická a nefarmakologická terapie. Terapie kauzální a symptomatická, jejich podobnosti a rozdíly. Zápalová onemocnění, jejich diagnostika, klinika, terapie, rehabilitace.5. Nádorová onemocnění, diagnostika, terapie, rehabilitace.6. Metabolická onemocnění, jejich diagnostika, klinika, terapie, prevence, rehabilitace.7. Septická a infekční onemocnění, jejich diagnostika, klinika, terapie, prevence, rehabilitace a následná terapie.8. Civilizační nemoci, rizikové faktory, prevence, diagnostika, terapie, rehabilitace, následná terapie.9. Urgentní medicína, diagnostika, terapie, rehabilitace, prevence. Toxické poškození, fyzikální poškození pacienta, diagnostika, terapie, rehabilitace.10. Neuropsychická onemocnění, jejich význam ve vnitřním lékařství, diagnostika, prognóza, terapie rehabilitace.Semináře:1. Vnitřní lékařství jako signifikantní vědní obor.Historie vnitřního lékařství.Význam propedeutiky vnitřního lékařstvíAnamnéza a její klinický význam2. Základy fyzikálního vyšetření.Význam anamnézy pro diagnostiku onemconění.Diferenciální diagnostika.Laboratorní vyšetření a jejich diagnostický význam.3. Symptomy onemocněníZákladní syndromologie.Pracovní diagnóza, diferenciální diagnóza, konečná diagnóza.Geriatrizace medicíny.Zvláštnosti geriatrického pacienta.4. Základy farmakoterapie, nežádoucí účinky farmak a jejich význam.Farmakologická a nefarmakologická terapie.Farmakoterapie kauzální a symptomatická, podobnosti a rozdílnosti.5. Dietoterapie jako důležitá součást farmakoterapie.Základy rehabilitaceCivilizační neoci, jejich rizikové faktory a prevence.6. Urgentní medicína, diagnostika, terapie, rehabilitace.Toxické poškození pacienta a terapia.Návykové látky, diagnostika, terapie.7. Kardiovaskulární onemocnění, diagnostika, farmakoterapie.Zápalová onemocnění, septické stavy, diagnostika, farmakoterapie.Onkologická onemocnění, markery.Autoimunitní onemocnění, diagnostika, markery, farmakoterapie.

Získané způsobilosti

Student získá praktické i teoretické znalosti z předmětuStudent získá znalosti o jedinci, jako o neopakovatelné entitě po stránce filozofické i holisticky pojímané

Literatura

Lawrence, M., Tierney, Jr. et al.. Diagnóza a léčba. Alberta: Appleton and Lange, 1994. Siegenthaler, W. et al. Diferenciální diagnostika vnitřních chorob. Aventinum, 1995., 1995. Marek, J. et al. Farmakoterapie vnitřních nemocí. Praha: Grada Publishig, 1995. Vöröšová, G.et al. Interné ošetrovateľstvo. Martin: Osveta, 2000. Slezáková, Z.,et al. Neurologické ošetrovateľstvo. Martin: Osveta, 2002. Kozierová, B.et al. Ošetrovateľstvo 1. a 2. diel. Martin. Martin: Osveta, 1995. Kolektiv autorů (editor: Leoš Navrátil):. Vnitřní lékařství pro nelékařské fakulty. Praha: Manus, 316 s., 2003.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast posluchače na výuce, aktivní účast na výuce, vypracování seminární prácePožadavky pro udělování zkoušky: ústní zkouška

Garant

MUDr. Iveta Sukdolová

Vyučující

MUDr. Iveta Sukdolová