Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zajišťování kvality potravin a stravy (KKL / TZKPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / TZKPS - Zajišťování kvality potravin a stravy, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. EFSA - Evropský úřad pro bezpečnost potravin, spolupráce s FDA (Úřad pro potraviny v USA).2. Legislativa ČR, EU, Nařízení Evropského parlamentu a Rady.3. RASFF- systém rychlého varování pro potraviny a krmiva.Pravidla správné výrobní, technologické, bezpečnosti a hygienické praxe.4. HACCP - způsob stanovní kritických bodů a jejich evidence.Zdraví 21 - základ Evropské zdravotní politiky.5. Toxikologická rizika ve výživě.6. Ztráty při technologické přípravě pokrmůPotraviny a obaly. Označování potravin. Ekologická výživa na bázi biopotravin.7. Potraviny nového typu - zajišťování bezpečnosti a o trendech vývoji zcela nových potravin.. Cizorodé látky v potravinách, jejich toxikologické působení.8. Způsob přípravy stravy a možnost ovlivnění zdravotní nezávadnosti potravin.Hygienická praxe při výrobě potravin.Semináře:1. Správná výrobní praxe.2. Nejčastější porušování hygienických předpisů při výrobě potravin.3. Nejčastější porušení hygienických předpisů při přípravě stravy.4. Hygienické šetření v zařízení společného stravování.5. Hygienické šetření ve výrobně potravin.6. Příklady alimentární nákazy.7. Přednosti a rizika konzumace syrových potravin.8. Bakteriální toxiny - enterotoxiny jako jedna z nejčastějších příčina bakteriálních alimentárních otrav.9. Novinky technologii přípravy pokrmů v souvislosti s hygienickými předpisy.10. Užitečné a škodlivé plísně v potravinách.11. Ohrožení zdravotního stavu konzumentů.12. Biopotraviny.13. Alternativní způsoby stravování.14. O jídelníčku.

Získané způsobilosti

Student má základní informace o optimálním využití potravin a stravy lidským organizmem za předpokladu zajištění jejich maximální bezpečnosti, zdravotní nezávadnosti.

Literatura

Oldřich, M., Jechová, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii ? malé střední podniky. Praha: Food service, 2000. Příslušné zákony a vyhlášky. Příslušné zákony a vyhlášky. Provazník K. a spol.:. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: SZÚ 1998. Díl II. - Výživa,- Díl III.- Prevence nepříznivého působení faktorů obytného prostředí na zdraví,Díl IV. - Prevence infekčních onemocnění,- Díl V. - Prevence nepříznivého působení faktorů pracovního prostředí a pracovního procesu. Hrubý, S., Turek, B. Mikrobiologická problematika ve výživě. IPVZ Brno, 1996. Turek, B., Hrubý, S., Černá N.:. Nutriční toxikologie. IPVZ Brno, 1994. Hygiena, Výživa a potraviny. odborné časopisy.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, absolvování praktických ukázek při kontrolách správné výrobní praxe, seminární prácePožadavky pro udělování zkoušky: zkouška

Garant

MUDr. Veronika HoranováMgr. Kateřina Teplá

Vyučující

MUDr. Veronika HoranováMgr. Kateřina Teplá