Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vliv práce a prac. podmínek na zdraví (KKL / VVYPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / VVYPL - Vliv práce a prac. podmínek na zdraví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Pracovní lékařství jako multidisciplinární obor .Vymezení pojmů: pracovní prostředí, práce, pracovní podmínky, pracovní místo, pracoviště, pracovní činnost, nářadí, nástroje, stroje, riziko, rizikových faktor. Ergonomie.2. Poškození zdraví z práce: nemoc z povolání, ohrožení nemocí z povolání, nemoci spojené s prací, pracovní úrazy, pracovní stigma. Profesionální intoxikace.3. Rizikové faktory pracovního prostředí- přehled jednotlivých druhů rizik.4. Klinické pracovní lékařství ( I )- struktura, činnost, legislativa5. Klinické pracovní lékařství ( II )- profesionální choroba. Seznam nemocí z povolání. Šetření a podmínky ohlášení profesionálních chorob. Zdravotně- sociální dopady.6. Hygiena práce- státní dozor ochrany veřejného zdraví -struktura, činnost, legislativa.7. Hygiena práce- analýza rizik, proces kategorizace pracovišť, vyhlášení rizikového pracoviště.8. Primární pracovnělékařská péče ( I )- podmínky, náplň, legislativa- Vyhláška ILO č. 145/88 Sb.9. Primární (základní) pracovnělékařská péče ( II )- zdravotní způsobilost, riziková a neriziková pracoviště10. Primární ( základní) pracovnělékařská péče- druhy preventivních prohlídek, specifika ( zdravotní způsobilost pro řízení motorových vozidel, pro používání zbraní, pro mladistvé, ženy, pro pracovní činnosti ohrožující okolí, pro směnný provoz apod.)11. Prevence v pracovním lékařství- zdravotnická, hygienická, technická. Zdravý podnik.12. Pracovně lékařská problematika ve zdravotnictví ( I ) - rizikové faktory a riziková pracoviště ( případně jiná další odvětví dle složení a potřeb studentů )13. Pracovně lékařská problematika ve zdravotnictví (II)- profesionální poškození vzhledem k rizikům, profesím, včetně preventivních opatření. Profesionální poškození zdraví ve zdravotnictví. Rizikové faktory na pracovištích v sociální oblasti14. Ochrana zdraví při práci, se zvláštním zřetelem na zdravotnictví a sociální oblast. Osobní ochranné pomůcky.Legislativa v pracovním lékařství- souhrnně, aktuálně.

Získané způsobilosti

Student má základní informace o komplexní pracovnělékařské péči podle uznávaných zásad EU. Podrobnější informace o primární pracovnělékařské péči (závodní preventivní péči) může využít v jakémkoliv postavení vedoucí pracovníka v oblasti zdravotnické, sociální, resp. v celé zaměstnanecké sféře.

Literatura

Tuček, M., Cikrt, M., Pelclová, D. Pracovní lékařství pro praxi, Grada Publishing, a.s., 2005 338 s. Praha: Grada Publishing, 2005. Kolektiv autorů. Pracovní lékařství (Základy primární pracovnělékařské péče). Brno: NCO NZO, 2005. časopis. České pracovní lékařství. Internetové stránky: www Pracovního lékařství, Bezpečnosti práce apod. Provazník, J. et al. Manuál prevence v lékařské praxi V. díl. Prevence nepříznivého působení prac. prostředí a prac. procesů. SZÚ Fortuna Praha, 1997. časopis. Pracovní lékařství. Cikrt, J. et al. Pracovní lékařství I. - II. díl. SZÚ, Praha. CIVP Praha, 1995. Příslušná legislativa- portál Ministerstva vnitra ČR a MZdr ČR.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: esej

Garant

MUDr. Aleš Hejlek

Vyučující

MUDr. Aleš Hejlek