Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace s dětmi (KKL / VYKOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / VYKOD - Komunikace s dětmi, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Specifika komunikace s dětmi, vzpomínky na dětství2. Osobní a funkční komunikace, jak posilovat vztahovou komunikaci3. Maslowova pyramida potřeb v praxi4. Naplňování fyziologických potřeb a tvorba pravidel spolu s dětmi5. Úcta k člověku a výchovné styly, revizibilita6. Rizika rutinních stereotypů7. Funkční komunikace: podmínka respektovat druhého8. Motivace - vnitřní, vnější, žádná + cvičení9. Ccenění, tresty a odměny10. Neefektivní metody (chyby při komunikaci s dětmi) + efektivní metody11. Empatická reakce12. Já výrok + řešení konfliktů, zpětná vazba13. Opakování s prezentací + procvičení v situacích14. Test

Získané způsobilosti

Student zná specifika komunikace s dětmi, umí definovat a prakticky rozpoznat pocity a potřeby předškolního dítěte a zná prostředky pro jejich naplňování. Dovede teoreticky vymezit podmínky pro adaptaci dítěte v MŠ. Chápe potřebu vytvářet dětem prostor pro samostatnost. Student respektuje dítě jako komunikačního partnera. Zná a užívá metody efektivní komunikace k dětem i k dospělým. Umí aktivně naslouchat, projevit empatii a vyjádřit své potřeby.

Literatura

Henriksen, J.,A., Vetlesen, A.,J. Blízké a vzdálené (Etické teorie a principy práce s lidmi). Sdružení Podané ruce, nakl.Albert Boskovice. Matějček, Z.:. Co děti nejvíce potřebují. Praha, Portál, 1994. Helus, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Praha, Portál, 2004. Drapela, V. J.:. Přehled teorií osobnosti. Praha, Portál, 1997. Rosová, M., Novák, R. Slovo a obraz v komunikaci s dětmi. Praha, Ostravská univerzita, Ped.F, 2001. Šrůtková, L. Umění komunikace s dětmi se zdravotním postižením. Praha, 2000. Úlehla, I. Umění pomáhat. Praha : Slon, 2005. ISBN 80-86429-36-9.Elliot, J., Place, M. Dítě v nesnázích:. Praha: Grada, Avicenum, 2002.

Požadavky

Aktivní účast studenta na výuce, seminární práce, zápočtový test

Garant

Mgr. Eva Svobodová

Vyučující

Mgr. Eva Svobodová