Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie a fyziologie člověka 1 (KKL / YAFY1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / YAFY1 - Anatomie a fyziologie člověka 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zimní semestr:Přednášky:1. - 2. týden Obecná anatomie, buňka, tkáně. Obecná osteologie. Růst. Klouby a spojení horní a dolní končetiny.3. - 4. týden Lebka, páteř, hrudník - spojení, pohyblivost. Svaly. Obecná anatomie svalů. Skupiny svalů, pohyby.5. - 6. týden Krev - složení, morfologie. Cévní systém v organizmu, struktura, organizace, hlavní cévy.7. - 8. týden Trávicí systém, dýchací systém a žlázy s vnitřní sekrecí - anatomie.9. - 11. týden Močový systém - orgány. Pohlavní systém - orgány.12. - 14. týden CNS, smyslové orgány - základní anatomie. Nervový převod.Semináře:1. - 4. týden Genetická informace. Kmenové buňky, trendy dnešní medicíny.5. - 6. týden Základy topografické anatomie.7. - 8. týden Tepny, žíly, mízní systém, slezina.9. - 10. týden Vyšetřovací metody v oběhovém a dýchacím systému.11. - 14. týden Rtg anatomie těla a CNS, CT a MR.

Získané způsobilosti

Student bude schopen popsat stavbu lidského těla a jeho jednotlivých systémů. Bude znát základní názvy a některé z nich používat i v podobě medicínského anatomického názvosloví. Umí vysvětlit základní funkce jednotlivých systémů a jejich souvislosti. Znalosti z tohoto oboru jsou podmínkou pro pochopení mnoha dalších předmětů, které jsou součástí studia.

Literatura

Dylevský, I. - Druga, R. - Mrázková, O.:. Funkční anatomie člověka. Praha, Avicenum, 2000. Rokyta, R. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha, 2000. Dylevský, I.:. Somatologie. Olomouc, Epava, 2000. Schmidt, R. F. Fyziologie. Praha, 1993. Trojan, S. a kol. Fyziologie. Praha Grada, 2000.

Požadavky

Student v obou semestrech splní požadovanou prezenci, aktivně se účastní seminářů a absolvuje průběžné kontroly znalostí. Splní-li tyto požadavky získá v zimním i letním semestru zápočty. V příslušném termínu po uzavření letního semestru složí zkoušku z celého oboru.

Garant

doc. MUDr. Jan Mareš, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jan Mareš, CSc.doc. MUDr. Jan Mareš, CSc.