Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologická fyziologie (KKL / YPAFY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / YPAFY - Patologická fyziologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 2. týden Zdraví, nemoc, morbidita. Mortalita, letalita, incidence, prevalence.3. - 4. týden Etika práce v patologické fyziologii.5. - 6. týden Homeostáza, acidobazická rovnováha, acidóza, alkalóza respirační a metabolická, regulace.7. - 8. týden Smrt. Nekróza, atrofie, dystrofie, intracelulární steatóza.9. - 10. týden Patologicko-fyziologická dynamika průběhu poškození buňky při ischémii. Patologická fyziologie membránového transportu.11. - 12. týden Programovaná smrt jako fyziologický mechanismu vývoje a obrany organismu.13. - 14. týden Obecné principy patologické fyziologie a interpretace laboratorních dat.Semináře:1. - 5. týden Vyšetření základních funkčních charakteristik členů studentské skupiny.6. - 9. týden Ukázky základních metod práce s laboratorními zvířaty v biomedicínském výzkumu s ohledem na metody a etiku práce se zvířaty vč. aplikace příslušných zákonných a podzákoných norem.10. - 14. týden Vyšetření základních funkčních charakteristik na klinickém pracovišti.

Získané způsobilosti

Přehledné vědomosti o obecné patofyziologii (poruchy hospodaření vodou, pH, zánět ?) a o rozhodujících patofyziologických mechanismech souvisejících s orgánovými poruchami. Vyzvednuty budou akutní život ohrožující stavy. Student je schopen chápat základní mechanismy poruch a je schopen je v základní míře uplatnit při rozhodování.

Literatura

Miřejovský, P., Bednář, B.:. Obecná patologie. Praha Karolinum, 2000. Silbernagl, S., Lang, F. Atlas patologické fyziologie člověka. Praha Grada, 2001. Fölsch, U. R., Kochsiek, K., Schmidt, R. F.:. Patologická fyziologie. Praha Grada, 2003. Kolektiv autorů:. Speciální patologie, díl I.-III. Praha Karolinum, 1999.

Požadavky

1. Presence odpovídající rozhodnutí děkana2. Znalosti prokazované během studia v kontaktu s učitelem3. Úspěšné absolvování písemné zkoušky ( v případě dvou neúspěšných pokusů ústní přezkoušení).

Garant

RNDr. Štěpánka Šebestianová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Štěpánka Šebestianová, Ph.D.RNDr. Štěpánka Šebestianová, Ph.D.