Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy genetické toxikologie (KKL / ZBGET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / ZBGET - Základy genetické toxikologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do discipliny, seznámení s tématickým plánem, obsah výuky a její formy, pedagogické a studijní materiály,požadavky na zkoušku. Genetická toxikologie a problém ochrany genofondu. Genetika v systému přírodních věd.Genetické metody a objekty, členění genetiky a úrovně jejího studia.2. Cytologické základy dědičnosti. Genetické struktury buněk jako objekt působení genotoxických látek Cytogenetika jako vědní odvětví. Karyotypy a základní metody jejich analýzy, abnormální karyotypy.3. Genetický materiál na úrovni molekul jako objekt působení genotoxických látek. Molekulární základy dědičnosti.Molekulární genetika jako vědní odvětví. Základní molekulárně biologické metody analýzy nukleových kyselin.4. Genotoxicita a DNA, struktura DNA, její replikace a možnosti poškození působením genetoxických látek. Reparace DNA.Molekulárně genetické metody - laboratoř MG.5. Genotoxicita a chromozomy, struktura chromozomů a základní typy chromozomových aberací jako výsledek působení genotoxických látek. Genotoxicita a ostatní genetický materiál buňky.6. Mutace, jejich klasifikace, mutagenní faktory a genotoxicita. Mutagenita - karcinogenita.7. Teratogenita, teratogeny. Teratogenita a teratogeny versus mutagenita a mutageny. Alergeny.8. Přehled hlavních toxických účinků, jejich charakteristika s důrazem na mutagenní a teratogenní působení - toxicita versus genotoxicita.9. Legislativní normy stanovující základní metody pro zkoušení toxicity a genotoxicity chemických a jiných látek.10. Testy genotoxicity 1 - testy genových mutací11. Testy genotoxicity 2 - texty chromozomových mutací12. Genetické modifikace - geneticky modifikované organizmy - ochrana genofondu na úrovni populací.13. Genetické testování, genetické prognozování, současný stav a trendy, organizace genetického poradenství.14. Zápočet, kontrola seminárních prací, konzultace, zkušební termíny, organizace zkoušky.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude mít všeobecné znalosti o problematice genetické toxikologie, přehled o genotoxických látkách ve vnitřním a vnějším prostředí a zejména o metodách testace genotoxických účinků. Absolvent získá širší možnost uplatnění ve specializované laboratorní praxi i výzkumu.

Literatura

DOBIÁŠ, L., ČERNÁ, M. Genetická toxikologie a ochrana biosféry. Ostrava: OU, 2000. MICHALOVÁ, K. Úvod do lidské cytogenetiky. BRNO: IDVPZ, 1999. Vyhláška 443/2004 Sb., kterou se stanoví základní metody pro zkoušení toxicity chemických látek a chemických přípravků. Vyhláška 443/2004 Sb., kterou se stanoví základní metody pro zkoušení toxicity chemických látek a chemických přípravků. 2004.

Požadavky

Požadavky pro udělení zkoušky: seminární práce na dané téma, ústní zkouška

Garant

Ing. et Ing. Božena Hosnedlová, Ph.D.prof. Ing. Václav Řehout, CSc.

Vyučující

Ing. et Ing. Božena Hosnedlová, Ph.D.prof. Ing. Václav Řehout, CSc.