Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana rostlinného a živočiš. prostředí (KKL / ZBORG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / ZBORG - Ochrana rostlinného a živočiš. prostředí, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky:1. Úvod do problematiky, seznámení s tématickém plánem a organizací výuky, literatura. Základní genetickáterminologie, gen, alela, genotyp, genom, genofond, karyotyp.2. Genetická různorodost genofondu, genetická homeostáze, proměnlivost genofondu, genetická variabilita, mutace jakofaktor ovlivňující diverzitu genofondů.3. Hodnocení genofondu, genetické parametry, genové a genotypové frekvence, metody hodnocení genetické diverzity.4. Biodiverzita, její členění, metody studia diverzity, základní poznatky na úseku studia biodiverzity z mezinárodníhohlediska.5. Cesty, metody a reálné možnosti udržení biodiverzity a omezení možností její eroze z globálního a národníhohlediska.6. Biodiverzita a genetická diverzita - význam udržení, omezení jejich eroze, veřejné mínění, poslání občanskýchiniciativ a státních organizací.7. Úmluva o biologické rozmanitosti jako základní a výchozí mezinárodní materiál vymezující povinnosti signatářskýchzemí.8. Ochrana rostlinného a živočišného genofondu v legislativě ČR, nadnárodních organizací, mezinárodních dohod aúmluv, (FAO OSN, aj.)9. Zákon o ochraně přírody a národní programy ochrany rostlinného a živočišného genofondu.10. Právní, etické, vědecké a praktické problémy genetických manipulací a jejich vliv na genofond rostlin, zvířat ičlověka.11. Geneticky manipulované organizmy a jejich využití, geneticky manipulované potraviny a související legislativa.12. Diverzita genomu člověka, problematika pozitivní a negativní eugeniky, lékařská genetika, spontánní a cílenéfaktory ovlivňující genofond lidské populace.13. a 14. týden: Exkurze do vybrané CHKO, zápočet.

Získané způsobilosti

Student má odborné znalostní předpoklady pro studium genofondu, jeho erozi a hodnocení genetické diverzity u živočichů a rostlin.

Literatura

KOSTKA, Z. Ochrana přírody. Texty projektu Phare. Ostrava: TU VŠB, 1995. Zpravodaj MŽP č. 1. aktuální ročníky. Zákon č. 114/92 Sb. O ochraně přírody a krajiny.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: aktivita při výuce, zápočtový test

Garant

Ing. et Ing. Božena Hosnedlová, Ph.D.prof. Ing. Václav Řehout, CSc.

Vyučující

Ing. et Ing. Božena Hosnedlová, Ph.D.prof. Ing. Václav Řehout, CSc.