Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie a patofyziologie (KKL / ZBPPF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / ZBPPF - Patologie a patofyziologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření:Přednášky:1. Úvod do oboru patologie, nemoc a její příčiny2. Regresivní a progresivní změny3. Záněty a patologie nádorových stavů4. Etiologická patologie5. Patologie dýchacího a kardiovaskulárního systému6. Patologie gastrontestinálního traktu7. Patologie močopohlavního ústrojí8. Patologie pohybového systému9. Patologie nervového systému10. Patologie žláz s vnitřní sekrecí a kůžePraktická cvičení:1. Metody patologie - pitva, mikroskopická technika, imunohistochemické medody.Přínosy pitev, typy pitev, seznámení s možnostmi laboratorního kompartmentu2. Podrobnější seznámní s mikroskopickou technikou - biopsie, nekropsie.3. Imunohistochemické metody - PCR, fluoroscenční metody a jiné.4. Makro a mikro obrazy obecných patologických stavů.5. Makro a mikro obrazy patologických stavů v jednotlivých systémech.

Získané způsobilosti

Student získá vědomosti a zákonitosti o procesech ,které probíhají v lidském organizmu a to v otázkách fyziologie i patofyziologie .Znalosti pomohou studentovi pochopit funkce jednotlivých orgánů a bude moci ve své budoucí profesi interpretovat především vlivy zevního prostředí na poškození jejich funkcí

Literatura

Brychtová, L., Hlobiková, A. Histopatologický atlas. Mačák, J., Mačáková, J. Patologie. Praha Grada, 2004. ISBN 8024707853.Bártová, |J. Patologie pro bakalářské studium ošetřovatelství. Praha Karolonum, 2000. Povýšil, C. a kol. Patologie obecná a speciální. Praha Karolinum, 1998. Bartošová, H. Patologie pro bakaláře. Praha Karolinum, 1996. Stříteský, J. Patologie. Učebnice pro zdravotnické školy a bakalářské studium. Olomouc EPAVA, 2001.

Požadavky

90% účast na seminářích nebo praktických cvičeníchabsolvování zápočtového testu z teoretických znalostí oboruabsolvování zkoušky

Garant

MUDr. Eva Tomášková

Vyučující

MUDr. Eva Tomášková