Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do genetiky (KKL / ZBUGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / ZBUGE - Úvod do genetiky, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A.Formální - klasická, mendelistická genetika1. Mendelistická dědičnost2. Obecné metody genetické analýzy3. Speciální metody genetické analýzy4. Příklady genetických patologických stavů (genových chorob) s různým typem dědičnostiB. Cytogenetika5. Genetický materiál buňky a jeho organizace6. Chromozomy a jejich identifikace7. Karyotypy a abnormální karyotypyC. Molekulární genetika8. Nukleové kyseliny, jejich struktura a funkce9. Genetický kód a mechanizmy jeho realizace10. Základní molekulárně biologické metody (izolace DNA, elektroforéza)11. Základní molekulárně genetické metody (PCR, RFLP)D.Klinická genetika12. Mutageny, karcinogeny a teratogeny jako příčiny vrozených vad,13. Genetické patologické stavy a jejich klasifikace,14. Prevence genetických patologických stavů, gen. prognózování a poradenství

Získané způsobilosti

Student získá vědomosti při hodnocení zdravotního stavu obyvatelstva s využitím genetických metod.Seznámí se s možnostmi interpretece genealogických a cytogenetických metod ,které využije především ve své budoucí profesi např. při hodnocení některých studií týkajících se zdravotního stavu lidském populace.

Literatura

BERGER, J. Advances in cell and molecular biology. České Budějovice, Kopp Publishing, 212 s., 2005. KOČÁREK, E. Genetika. Praha, Scientia, 211 s., 2008. ŘEHOUT, V. a kol. Genetika I. České Budějovice, JU ZF, 256 s., 2000. ŘEHOUT, V. a kol. Základy genetiky. http://www.zsf.jcu.cz. PRITCHARD, D.J. a kol. Základy lékařské genetiky. http://www.zsf.jcu.cz/studium/studijni-programy-obory-kurzy/podpurne-studijni-texty/rpb/. Praha, Galén, 182 s., 2007. Úvod do genetiky - elektronický studijní program v Moodle: Virtuální svět genetiky I: Virtuální svět genetiky II: Výukové prezentace k vybraným tematickým celkům: KOČÁREK, E. Genetika. Praha, Scientia, Praha, 211 s., 2004. ISBN 80-7183-326-6.GARDNER, R.J. et al. Chromosome abnormalities and genetic counseling. Oxford, 577 s., 2004. THOMPSON, T. Klinická genetika. Praha, Triton, 396 s., 2004. ISBN 80-7254-475-6.BRDIČKA, R. Lidský genom na rozhraní tisíciletí. Grada Publishing, 249 s., 2001.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: zápočtový test

Garant

Ing. et Ing. Božena Hosnedlová, Ph.D.prof. Ing. Václav Řehout, CSc.

Vyučující

Ing. et Ing. Božena Hosnedlová, Ph.D.prof. Ing. Václav Řehout, CSc.