Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. lék. obory-ORL, oční a kožní (KKL / ZBVLO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / ZBVLO - Vybr. lék. obory-ORL, oční a kožní, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Podpora zdraví a prevence zrakového postižení. Diagnostické procedury a laboratorní testy v oftalmologii. Refrakční vady. Glaukom. Degenerativní změny. Retinální degenerace. Akutní stavy a traumata. Zánětlivá a infekční onemocnění oka. Slepota. Služby podle potřeb zrakově postižených.2. Podpora zdraví a prevence ORL postižení, základní ORL vyšetření. Diagnostické procedury a testy v ORL. Onemocnění zevního ucha. Onemocnění středního ucha. Onemocnění vnitřního ucha. Ztráta sluchu - komunikace se sluchově postiženým pacientem, sociální dopad při poškození sluchu. Onemocnění nosu a nosních dutin. Onemocnění krku. Onemocnění laryngu. Služby podle potřeb ORL postižených.3. Podpora zdraví a prevence onemocnění a poškození kůže. Základní vyšetření kůže, vlasů a nehtů, běžná onemocnění kůže. Sekundární péče: diagnostické procedury a laboratorní testy. Zánětlivá onemocnění kůže; infekční onemocnění kůže; kandidozy, parazitární onemocnění kůže: pedikulosis, scabies. Autoimunní onemocnění. Dekubity. Maligní onemocnění kůže. Péče o kůži u geriatrických pacientů, u pacientů s černou kůží, u pacientů s AIDS a HIV pozitivních. Sexuálně přenosná onemocnění. Klinické stavy. Péče: u chronicky nemocných, handicapovaných a umírajících.4. Zubní kaz. Ortodoncie; Záchovná stomatologie; Parodontologie. Onemocnění periodontu Onemocnění dutiny ústní. Maligní onemocnění dutiny ústní. Stomatochirurgie.Semináře: dle standardních plánů péče1. Zvláštnosti předoperační a pooperační péče na očním lékařství. OP o nemocného s šedým zákalem.OP o nemocného s glaukomem. OP o nemocného se zánětlivým a infekčním onemocněním oka.OP u osoby nevidomé. OP u osoby slabozraké.Náhlé příhody v očním lékařstvím. Centra pro zrakově postižené - Tyfloservisy2. OP o nemocného s akutním zánětem středního ucha. OP o nemocného se zbytnělou nosohltanovou mandlí. OP o nemocného s akutním zánětem mandlí. OP o nemocného s tracheostomií. Náhlé příhody v ORL. Terciární péče její organizace a služby podle potřeb ORL postižených3. OP o nemocného s dermatitidou, ekzémem a psoriázou. OP o nemocného s furunkulem, karbunkulem, herpes zoster, kandidozou, pedikulozou, scabies. OP o nemocného s pemfigus vulgaris, sklerodermii dermatomyositidou. OP o nemocného s dekubity. OP o nemocného s maligním onemocněním kůže. OP o kůži u geriatrických pacientů. OP u pacientů s AIDS a HIV pozitivních. OP o nemocného s gonoreou, herpes genitalis, trichomonázou, chlamydii. OP o nemocného se syphylis4. OP o nemocného s poraněním čelistních kostí a zubů. OP o nemocného po stomatochirurgickém zákroku. OP o nemocného s parodontitídou, paradontózou. OP o nemocného se zubním kazem. Péče o dutinu ústní u pacienta s AIDS a HIV pozitivního

Získané způsobilosti

Student porozumí odlišnostem péče ve vybraných lékařských oborech.Student se naučí základům hodnocení (posuzování) aktuálního klinického stavu těchto chorob Student se seznámí se standardními diagnostickými procedurami a testy ve vybraných.lékařských oborech a se standardní léčbou a ordinacemi lékaře u jednotlivých klinických stavů.Student se naučí cílené edukaci klienta/ pacienta ve vybraných lékařských oborech.

Literatura

DOENGES, E. M., MOORHOUSE, F. M. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-77169-294-8.DITRICHOVÁ, D. Repetitorium dermatovenerologie. Olomouc: Epava, 2002. MAZÁNEK, J. a kol. Stomatologie. Praha: Triton, 1999. UCHYTIL, B. Vyšetřovací metody a základní diagnostika v otorinolaryngologii. Praha: Triton, 2002. KVAPILÍKOVÁ, K. Vyšetřování oka. Brno: IDVPZ, 1995.

Požadavky

Požadavky pro udělování zápočtu: zápočtový testPožadavky pro udělování kolokvia: ústní kolokvium

Garant

MUDr. Jiří Horažďovský, Ph.D.MUDr. Pavel PavlíčekMUDr. Naděžda Pavlíčková

Vyučující

MUDr. Jiří Horažďovský, Ph.D.MUDr. Pavel PavlíčekMUDr. Naděžda Pavlíčková