Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. lék. ob.-ped.,int.,zákl. proped. (KKL / ZZVLO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKL / ZZVLO - Vybr. lék. ob.-ped.,int.,zákl. proped., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Pediatrická propedeutika. Rozdělení dětského věku.2. Onemocnění dýchacích cest u dětí. Onemocnění zažívacího traktu. Sepse a SIRS, MOF, MOD.3. Laboratorní diagnostika infekcí dětského věku. Perinatální infekce a jejich následky.4. Nozokomiální nákazy. Bariérový protiepidemický režim.5. Klinické obrazy infekčních onemocnění. Infekční choroby.6. Antibiotika. Očkovací kalendář v dětském věku.7. Repetitorium základních pojmů Interního lékařství-propedeutiky.8. Choroby oběhového systému a poruchy oběhu krve a mízy obecně. Choroby dýchacího systému, Choroby ledvin aurogenitálního systému. Choroby trávicího systému, Metabolismu a výživy, krve a krvetvorby. Choroby pohybovéhoústrojí, Choroby kožního systému, Tzv. Systémová onemocnění. Varia a Závěr.9. Nádory, klasifikace nádorů, nádorové onemocnění. Onemocnění nervové soustavy.10. Úvod do gerontologie. Teorie stárnutí. Demografický vývoj.11. Charakteristika subpopulace starých lidí.12. Fyziologie stárnutí a stáří. Změny zdravotního stavu a dopad těchto změn na seniory. Zvláštnosti chorob ve stáří.13. Staří lidé a společnost. Ageismus.14. Sociální politika a senior. Péče o seniory v ČR a v EU.Semináře:1. Demonstrace: názorné audiovisuální pomůcky- projekce.2. Diplomové práce - morbidita a mortalita vybraných nosologických jednotek v Jihočeském kraji - přehled/survey,vyhodnocení.3. Diplomové práce - instalované kapacity poskytující zdravotní péči v oboru Interní lékařství v Jč. Kraji, Mobilita a její trendy ( jak pacientů tak personálu) v oboru.4. Systém péče o seniory (ambulantní, ústavní, sociální, zdravotní).5. Návaznost a propojenost systému.6. Problematika umírání.7. Thanatologie. Paliativní medicína. Euthanazie.8. Hospic.9. Ústavní péče o seniory.10. Ergoterapie.11. Změny provázející stárnutí v oblasti psychické, sociální, spirituální.12. Problémy související s penzionováním seniora.13. Komunikace se seniory.14. Senior a komunita.

Získané způsobilosti

Student je seznámen se základní koncepcí a úkoly pediatrie, s prevencí, diagnostikou a základní terapií infekčních chorob v dětském věkuStudent má znalosti o vzniku, průběhu léčby a prognozách základních nosologických jednotek s důrazem na jejich celospolečenský-sociální význam, nejen biologickýStudent umí charakterizovat nejčastější onemocnění tzv. civilizační, s důrazem na jejich prevenci. Student má ucelenou znalost problematiky stáří v bio- psycho - sociálním kontextu.

Literatura

Topinková, E., Neuwirth, J. Geriatrie pro praktického lékaře. Praha: Grada, 1995. Weber, P. et al. Minimum z klinické gerontologie pro lékaře a sestru v ambulanci. Brno: IDVPZ, 2000. ISBN 80-7013-314-7.HRODEK, O, VAVŘINEC,J. a kol. Pediatrie. Praha: Galen, 2002. ISBN ISBN 80-7262-178-.KLENER, P. Vnitřní lékařství. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 80-7262-430-X.Navrátil, L. a kol. Vnitřní lékařství pro nelékařské fakulty. Praha, 2003. VELEMÍNSKÝ, M. a kol. Vybrané kapitoly z pediatrie. České Budějovice: ZSF JU, 2005. ISBN 80-7040-813-8.

Požadavky

Požadavky na udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, seminární práce na dané téma.Požadavky na udělování zkoušky: ústní zkouška

Garant

MUDr. Iveta Sukdolováprof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., dr. h. c.

Vyučující

MUDr. Iveta Sukdolováprof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., dr. h. c.MUDr. Iveta Sukdolová