Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy instrumentální analýzy (KLI / DINAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / DINAN - Základy instrumentální analýzy, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Intramolekulární interakce v metabolitech a makromolekulách.2. Intermolekulární interakce v metabolitech a makromolekulách.3. Záření v instrumentální analýze.4. Elektroanalytické metody.5.Příprava vzorku k analýze, principy extrakčních metod.6. Princip separace látek, chromatografie.7. Princip separace látek, elektromigrační metody, elektroforéza.8. Imunochemické metody.9. Hmotnostní spektrometrie (MS) a jaderná magnetická rezonance (NMR).10. Jednotlivé fáze instrumentální analýzy a základy vyhodnocení výsledků analytických měření.Semináře:1. Intramolekulární, intermolekulární interakce, záření a elektroanalytické metody v instrumentální analýze. (2 hodiny)2. Principy extrakce, chromatografie a elektromigračních metod. (2 hodiny)3. Imunochemické metody. (2 hodiny)4. Principy hmotnostní spektrometrie a NMR metod. (2 hodiny)5. Fáze instrumentální analýzy a základy vyhodnocení výsledků analytických měření (2 hodiny)Součástí semináře je samostatné vypracování seminární práce každým studentem, která je zaměřena na měření vybraného analytu vhodnou instrumentální metodou s popisem principu metody, její preanalytické, analytické a postanalytické fáze a odkazy na použitou literaturu.Plné znění Sylabu najdete na webových stránkách katedry laboratorních metod a informačních systémů ve složce Informace katedry - Informace pro studenty.

Získané způsobilosti

1. Student je schopen porozumět povaze intramolekulárních interakcí látek a intermolekulárním interakcím mezi látkami a prostředím na úrovni malých molekul i makromolekulárních systémů. 2. Student je schopen popsat interakce mezi látkou a záření, princip absorpce a emise záření, rozptylu, odrazu a lomu světla a porozumět principům metod založených na těchto interakcích.3. Student je schopen popsat elektrický článek, elektrodový potenciál a porozumět principům měření pH a použití iontově selektivních elektrod v potenciometrických měřeních.4. Student je schopen popsat principy přípravy vzorku k analýze a separace látek, extrakce látek z různých materiálů, princip derivatizace a chromatografie v kapalné a plynné fázi včetně grafických výstupů, chromatogramů.5. Student je schopen popsat principy elektromigračních metod, zejména elektroforézy a blottingu a porozumět hlavních faktorů, které ovlivňují tyto separační děje. 6. Student je schopen porozumět principu imunochemických metod a různým uspořádáním imunoanalytických metod, zejména metodě ELISA.7. Student je schopen porozumět základním principům hmotnostní spektrometrie a NMR, principům tvrdé a měkké ionizace látek, izotopického složení a popsat základní charakteristiky hmotnostního spektra a spektra NMR8. Student je schopen popsat jednotlivé fáze laboratorní analýzy látek, principy kvalitativní, kvantitativní analýzy, nejistot měření, kalibrace a validace analytické metody.

Literatura

Chromý V et al:. Bioanalytika. Analytická chemie v laboratorní medicíně, MU 2002, ISBN-80-210-2917-X. Zima T et al:. Laboratorní diagnostika, Galen 2007, 2. Vydání, ISBN-80-24614235. DOLEŽALOVÁ V. et al. Laboratorní technika v klinické biochemii a toxikologii, vyd. IDVPZ, Brno 1995. Šimek P:. Základy instrumentální analýzy. Přednášky předmětu v pdf formátu, Č. Budějovice, 2012. FOGL J.:. Návody pro laboratorní cvičení z analytické chemie, I. VŠCHT Praha 2000. Skoog DA, Holler FJ, Crouch SR. Principles of Instrumental Analysis. , 6th edition, Publisher: Brooks/Cole Pub Co, 1056 pages, 12/2006, ISBN-13: 978-0495012016. 2006.

Požadavky

Středoškolské znalosti z matematiky, fyziky, kurz fyzikální chemie-obecné chemie, anorganické a organické chemie.

Garant

RNDr. Petr Šimek, CSc.

Vyučující

RNDr. Petr Šimek, CSc.