Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie 2 (KLI / DMIK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / DMIK2 - Mikrobiologie 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Infekce GITu2. Primárně antropopatogenní a zoopatogenní salmonely3. Infekce CNS4. Infekce urogenitálního traktu5. Infekce kůže a jejích index6. Onemocnění horních cest dýchacích z hlediska mikrobiologie7. Infekce respiračního traktu8. Tuberkulóza9. Nozokomiální infekce a jejich sociální dopad10. TestLaboratorní cvičení:1. a 2. (2 hodiny)Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Laboratorní sklo, příprava základních živných prostředí a jejich sterilizace. Zásady evidence došlého materiálu. Zásady sdělování výsledků s ohledem na přiměřené utajení citlivých osobních dat.3. a 4. Kultivační technika, základní bakteriologické půdy.Izolace a očkování mikroorganizmů. Barvení a mikroskopické vyšetření v mikrobiologii - praktický nácvik5 .a 6. Půdy a určování narostlých kultur - rodů Streptococcus a Staphylococcus. Odběr, zpracování a určení bakterií rodu Neisseria se zaměřením na N. gonorrhoeae a N. meningitidis7. a 8. Půdy a určování narostlých kultur - čeledi Enterobakteriaceae. Stanovení počtu, resp koncentrace bakterií v moči. Půdy a určování narostlých kultur -Gram + tyčky významné v lidské patologii9. a 10. Anaerobní kultivace, anaerobní mikroby. Acidoresistentní mikroby, možnosti detekceMožnosti detekce rodu Treponema Leptospira a Borelia, Mykoplasmat, Chlammydií,a Rickettsií, jejich diagnostika11. a 12.Citlivost k antimikrobiálním látkám, kontrola terapie antibiotiky13. a 14. Základy virologické diagnostiky, tkáňové kultury. Serologie virových infekcíZáklady diagnostiky respiračních virů. Detekce enterovirů, zvláště virů oliomyelitis anterior15. a 16. Diagnostika virových hepatitid, význam tzv. markerů hepatitidRetroviry, virus HIV. Možnosti laboratorní diagnostiky a monitorování průběhu onemocnění17. a 18. Diagnostika virových hepatitid19. a 20. Sanitární mikrobiologie, vyšetření na sterilitu roztoků a účinnosti sterilizátorů.

Získané způsobilosti

V praxi umět zařadit infekční agens a podle znalostí, získaných v tomto předmětu zvolit další postup. Vědět, jaký materiál a jak odebrat a transportovat pro zjištění etiologického agens, vědět za jakou dobu možno očekávat předběžný a konečný výsledek mikrobiologického vyšetření. Mít představu o způsobech a možnostech mikrobiologické diagnostiky porovnání nálezu kultivačního a serologického. Orientovat se v problematice antibiotické terapie.Součástí výuky je též seznámení s některými užitečnými webovými portály, kde lze získat aktuální informace.Celkově znalosti, získané v předmětu Lékařská mikrobiologie usnadní absolventovi kontakt s mikrobiologickou laboratoří a s ošetřujícím lékařem ( nemocničním i praktickým ) a použít získané informace v epidemiologii i ostatních oborech, kde se s mikrobiologickou problematikou mohou setkat.

Literatura

Demnerová, K.:. Laboratorní cvičení z mikrobiologie. VŠCHT, Praha 2001. Julák, J.:. Praktická cvičení a semináře z lékařské mikrobiologie. Karolinum, Praha 2003, ISBN 978-80-246-1141-9. Horažďovský, J. a kol.:. Přenosné choroby. ZSF JU, Č.B., 2001 , ISBN 80-7040-496-5. Maďar, R., Podstatová, R., Řehořová J:. : Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha, Grada 2006. Kramář, R.:. Lékařská mikrobiologie. Č. Budějovice skripta JČU 2007, ISBN 978-80-7394-021-8. Votava, M.:. Lékařská mikrobiologie obecná. Neptun Brno 2003 (vybrané kapitoly), ISBN 80-902896-6-5. Votava, M.:. Lékařská mikrobiologie speciální. Brno, Neptun 2001 (vybrané kapitoly), ISBN 80-902896-2-2. Související aktuální vyhlášky MZ ČR.

Požadavky

Úspěšné absolvování 1. r. obor Zdravotní laborant.

Garant

Mgr. Kamila Saková

Vyučující

Mgr. Kamila SakováMgr. Kamila Saková