Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biologie (KLI / DUVBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / DUVBI - Obecná biologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře1. Úvod. Laboratorní metody v biomedicíně2. Buňka jako organizační a funkční jednotka živých soustav3. Geny a ontogeneze4. Oplození a rýhování. Zárodečné listy5. Mechanismus diferenciace. Genová exprese a diferenciace6. Řízení ontogeneze na genové úrovni7. Řízení ontogeneze posttranskripčními a posttranslačními mechanismy8. Uspořádanost buněk v mnohobuněčném organismu9. Tvorba orgánů. Životní cyklus10. Pohlavní rozmnožování, oplození, rýhování vajíčka11. Molekulární poruchy lidské plodnosti.12. Histogeneze a organogeneze13. Embryogeneze14. Časová struktura. Ontogeneze časové struktury organismuLaboratorní cvičení: (2 hodinová cvičení)1. Bezpečnost práce v biologické laboratoři, úkoly při úrazu v laboratoři; optický mikroskop - seřízení a mikroskopovací technika2. Zhotovení mikroskopického preparátu nativního, jeho manuální dokumentace3. Zhotovení trvalého mikroskopického preparátu4. Mikroskopování v temném poli5. Práce s fluorescenčním mikroskopem6. Konfokální mikroskopie7. Příprava vzorků pro elektronovou mikroskopii

Získané způsobilosti

Seznámení se základními principy fungování a vývoje živého organismu s důrazem na biomedicínské aspekty a získání elementárních laboratorních dovedností v biologicky orientovaných laboratořích zaměřených na biomedicínu

Literatura

Campbell NA, Reece JB. Biologie. CP Books, Brno, 2006. Gilbert SC. Developmental Biology. Sinauer Assoc, 2000. Heath JP. Dictionary of Microscopy. John Wiley and Sons, Chichester, 2005. Edwards G.I., Cimmino M. Laboratory technique, A work text of biomedical methods Barron´s Educ, Ser. New York 1994. Nečas O. a kol. Obecná biologie pro lékařské fakulty. H & H, Jinočany, 2000. Berger,J. www.xarquon,jcu.cz/edu. Berger J, Holinka J. Základní biologická cvičení. Univerzita Pardubice, 1995.

Požadavky

Každý student zpracuje seminární práci, kterou opřed odevzdáním konzultuje. V laboratoři každý student pracuje samostatně a pro zápočet musí zvládnout každou laboratorní úlohu po praktické stránce.

Garant

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.RNDr. Slavomír Rakouský, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.RNDr. Slavomír Rakouský, CSc.