Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy buněčné biologie (KLI / DZBBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / DZBBI - Základy buněčné biologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Buněčná teorie. Živé soustavy a hierarchie systémů. Metody buněčné biologie2. Buňka a její složky, prokaryotická a eukaryotická buňka. Supramolekulární komplexy a organely3. Buňka a okolí. Buněčný povrch: buněčná stěna, mezibuněčné spoje, plazmatická membrána. Vztahy buňky a okolí. Pasivní transport malých molekul. Aktivní transport malých molekul, protonová pumpa, sodno draselná pumpa. Přenos velkých molekul, endocytóza a exocytóza, klatrinem potažené jamky a váčky, kaveoly, váčky bez klatrinu a kaveolinu, makropinozomy, recyklace endozomů.4. Příjem a přenos informace. Příjem a přenos signálu, fyzikální signály, pohyb vyvolaný světlem, vidění, chemické signály vnější a vnitřní, služby druhých poslů, receptory5. Ribozomy, struktura, proteosyntéza. Endoplazmatické retikulum, struktura a funkce, úloha v kontrole kvality proteosyntézy. Golgiho komplex, struktura, funkce, postsyntetické úpravy proteinů. Lyzozomy, melanozomy, peroxizomy, tapetozomy.Vakuoly. Inkluze6. Energetické zajištění života buněk. Mitochondrie, struktura a funkce. Plastidy, struktura a funkce, chloroplasty, tylakoidní membrána.7. Cytoskelet. Dynamická cytoplazmatická matrix, molekulární organizace, interakce. Mikrotubuly, MAPs, MTOC, základní typy mikrotubulárních motorů. Mikrofilamenta, svalový a nesvalový pohyb. Intermediární filamenta, stabilita a struktura. Vazba cytoskeletu na membrány. Membránový a jaderný skelet. Centrozom, centrioly, struktura a mikrotubuly. Bičíky. Řasinky, ciliogeneze. Mechanismy pohybu na buněčné a podbuněčné úrovni.8. Buněčné jádro. Chromatin, sexchromatin, chromozomy, jaderná membrána, jadérko. Buněčný cyklus. Mitóza, meióza, replikace, transkripce.9. Mnohobuněčnost. Adheze, adhezní molekuly; mezibuněčné spoje a komunikace; mezibuněčná hmota, struktura a funkce10. Smrt buněk. Programovaná buněčná smrt a apoptóza, úloha buněčné smrti ve vývoji jednobuněčných organismů, rostlin a živočichů, dílčí mechanismy. Nekróza buňky.Laboratorní cvičení:1. Digitální zobrazovací metody v biologii a medicíně. Praktické používání CCD kamery. Fluorescenční mikroskopie2. Cytochemie, histochemická detekce cukerných složek plazmatické membrány pomocí lektinu3. Endoplazmatické retikulum - Nissovo barvení4. Znázornění Golgiho aparátu dle Elftmana5. Vitální barvení mitochondrií6. Lyzozomy a panoptické barvení7. Cytoskelet: vizualizace tubulinu iminofluorescencí8. Inkluze - detekce lipidických inkluzí sudanofilií9. Detekce jádra pyrininem10. Barvení struktur jádra obsahujících RNA dle Smetany, nukleolus, Barrova tělíska epitelií ústní sliznice ženy - detekce Lugollovým roztokem

Získané způsobilosti

Posluchač získává znalosti týkající se základů pro moderní laboratorní medicínu od molekulární úrovně pro interakce buněk v tkáních a organismu. Zároveň získává základní dovednosti z cytologie. Kurs je prerekvizitou pro následující kurzy hematologie, imunologie a patofyziologie.

Literatura

Berger J. Biologie buněk. Kopp, České Budějovice, 2000. PALEČEK J.:. Biologie buňky, Základy mikroskopické cytologie, Karolinum, Praha 2000; ISBN 8071842664. Alberts B et al. Essential Cell Biology. Garland Sci, Ne Yrk, 2009. ISBN 978-0-8153-4130-7.HARDIN J. et al:. Becker s World of the Cell. Benjamin Cummings, Boston 2011; ISBN 978-0321716026. Maillet M. Biologie cellulaire. Masson, Paris 2000.

Požadavky

Zápočet z laboratorních cvičení je podmínkou k možnsti se přihlásit ke zkoušce.

Garant

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.RNDr. Slavomír Rakouský, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.RNDr. Slavomír Rakouský, CSc.