Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. vyš. met. v ochr. živ. a prac. pr. (KLI / DZVYM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / DZVYM - Zákl. vyš. met. v ochr. živ. a prac. pr., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek1. Systém ochrany a podpory veřejného zdraví a jeho postavení v systému zdravotní péče, výkon státního dozoru, vymezení kompetencí, vztahy mezi dozorovými institucemi2. Přehled o monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva a platné legislativy harmonizované s předpisy EU3. Osvojit si organizaci práce v laboratoři ochrany veřejného zdraví, vedení primární laboratorní dokumentace, standardní operační postupy, protokoly.4. Znát systém zabezpečení jakosti práce v laboratoři, prvky interní a externí kontroly kvality práce, přesnosti a správnosti laboratorních výsledků, validace metod, akreditační systém, standardizace a autorizace v resortu MZ.5. Ovládat principy analytické instrumentace vybrané pro potřeby chemického vyšetřování ochraně veřejného zdraví ( gravimetrie, volumetrie, elektroanalytické metody, optické a separační metody, chromatografie, spektrometrie).6. Fyzikální faktory v životním a pracovním prostředí, legislativa a normy, strategie měření, klimatických a mikroklimatických parametrů, hluku, vibrací,, neionizující záření, osvětlení.7. Všeobecné zásady, technika odběrů a transport vzorků k mikrobiologickému a biologickému rozboru, příprava a zpracování vzorků k mikrobiologickému vyšetření.8. Provádění senzorických vyšetření na základě platné legislativy, pravidla senzorické zkoušky, metody zkoušení pachu, chuti, zákalu, barvy, metody orientační analýzy.9. Strategie a plánování odběrů vzorků a měření v terénu ve všech kategoriích složek ochrany zdraví a životního prostředí včetně závěrů a dopadů na zdraví.10. Vyhodnocení systému měření a analýz z hlediska potřebnosti, finanční, časové a pracovní náročnosti v souvislosti s přínosem pro společenské potřeby v souvislosti s monitoringem životního prostředí.Obsahové zaměření cvičení:1. Analýza kontrolního systému v ČR, který zajišťuje ochranu lidského zdraví a ŽP- rozbor odborného článku ze stránek SZÚ s danou tématikou, jeho prezentace vyhodnotit v návaznosti na platnou legislativu.2. Rozbor zpráv o monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva od roku 1995 až do 2011 se zaměřením jednotlivé škodliviny a metodiky stanovení.3. Odběr vzorku, vyplnění protokolu o odběru vzorku, transport vzorku do laboratoře, jeho příjem a uložení před analýzou.4. Analýza odebraného vzorku dle stanovené a schválené metodiky, vnitřní a externí kontrolní systém, vyhotovení protokolu.5. Analýzy vzorku povrchové vody s využitím dvou chemických vyšetření například, volumetrie a spektrometrie)6. Měření v terénu vybraných ukazatelů fyzikálních faktorů včetně přípravy měření, měřen, a vyhotovení protokolu z měření .7. Vyhodnocení měření vzhledem k platné legislativě a stanovit zdravotní riziko.8. Odebrat a transportovat vzorek dle standardního operačního postupu k mikrobiologickému vyšetření, kultivovat, vyhodnotit a vyhotovit protokol.9. Provést týmové senzorické vyšetření zvolené vzorku dle platné legislativy a vyhotovit protokol.10. Elektronická prezentace šetření v terénu každého studenta , včetně analýz vzorků nebo měření a srovnání s platnou legislativou .

Získané způsobilosti

Student by se měl umět orientovat v provádění laboratorních metod pro vyšetřování faktorů z životního a pracovního prostředí. Orientovat se v problematice mikroklimatu prostředí, osvětlení a hluku.

Literatura

Zýka, J. et al. Analytická příručka. Praha, SNTL/ALFA, 1979. Křižan, V., a kol. Analýza ovzdušia. Praha, SNTL, 1981. Davídek, J., a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha, SNTL, 1981. Häusler, J. Mikrobiologické kultivační metody jakosti vod, I.-III. díl. MZ ČR Praha, 1994. Šilhánková. Mikrobiologie pro potravináře a technology, Victoria Publishing a.s., 1995. Beyermann, K. Organická stopová analýza. Praha, SNTL, 1987. http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/isko/grafroc/groc/gr10cz/obsah.html. http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/isko/tab_roc/1997_enh/CZE/obsah.html. http://www.irz.cz/node/109. http://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/identifikace_zdroju_metodika/$FILE/OOO-Metodika_identifikace_resuspenze-20110527.pdf. http://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/narodni_program_snizovani_emisi/$FILE/OOO-NPSE_CR-20120117.pdf. http://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/prehled_akceptovanych_metodik_tekoucich_vod/$FILE/OOV-tek_fytoplankton-20060701.pdf. http://www.szu.cz/publikace/archiv-souhrnnych-zprav. http://www.szu.cz/publikace/interaktivni-programy. http://www.szu.cz/publikace/monitoring-zdravi-a-zivotniho-prostredi. http://www.szu.cz/svi/hygiena/index.php.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je zvládnutí metodiky stanovení škodlivin v životním a pracovním prostředí včetně stanovení rizik pro člověka a životní prostředí dle platné legislativy a norem v souladu s EU.

Garant

RNDr. Jana Krejsová

Vyučující

RNDr. Jana KrejsováRNDr. Jana Krejsová