Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná biofyzika (KLI / FFABF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / FFABF - Aplikovaná biofyzika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Biofyzika buňky, transportní mechanizmy2. Elektrické projevy buněk, membránový potenciál3. Mechanické vlastnosti tkání, biomechanika krevního oběhu4. Elektrické a magnetické vlastnosti tkání, účinky elektrického proudu na organizmus5. Léčebné využití elektrického proudu6. Termodynamika, teplo, teplota a její měření7. Biofyzika dýchání, dechové objemy a kapacity8. Výměna plynů mezi vnějším a vnitřním prostředím9. Biofyzika vnímání, převodní funkce receptorů10. Biofyzika vidění, optický systém oka11. Biofyzika vnímání zvuku, sluchový orgán12. Mechanizmus převodu a recepce akustických signálů13. Biomechanika pohybového systému14. Mechanizmy účinků vybraných fyzikálních faktorů na živé systémy

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s biofyzikou buňky, strukturou a vlastnostmi biologických membrán, s elektrickými projevy buněk a se vznikem a šířením akčního potenciálu. Dále budou seznámeni s mechanickými a elektrickými vlastnostmi tkání, biomechanikou krevního oběhu, biofyzikou dýchání, biofyzikou smyslového vnímání a s biofyzikou faktorů vnějšího prostředí.

Literatura

Jan Hálek, J.:. Biofyzika pro bakaláře, 2. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2002. Rosina, J.:. Biofyzika pro studenty zdravotnických oborů, vyd. 1. Praha : Grada, 2006. Navrátil, L., Rosina, J.:. Medicínská biofyzika, Vyd. 1. Vyd.údajePraha : Grada Publishing, 2005. Šíp, M.:. Návody k praktickým cvičením z biofyziky, 1. vyd.České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2007. Hrazdíra, I., Mornstein, V.:. Úvod do obecné a lékařské biofyziky. MU Brno, 1998 ISBN 80-210-1822-4.

Požadavky

Aktivní zapojení studenta do výuky.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Šíp, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslav Šíp, DrSc.