Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomedicínská technika (KLI / HBIOT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / HBIOT - Biomedicínská technika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.- 2. Měření elektrických a neelektrických veličin: signály a jejich zpracování:, senzory, filtry, zesilovače, digitální a analogové signály, převodníky signálů. (2 přednášky)3. Optické laboratorní přístroje: popis světelné vlny, principy zobrazení, spektrum záření; spektrofotometrie, fluorimetrie, refraktometrie, polarimetrie. (2 přednášky)4.- 5. Optické laboratorní přístroje: mikroskopie, světelný mikroskop, zobrazovací metody ve světelné mikroskopii, fluorescenční mikroskop, laserový konfokální skenovací mikroskop. Elektronový mikroskop, mikroskopie atomárních sil. (2 přednášky)6. Měření teploty: teplotní závislosti fyzikálních parametrů, teploměry, termografie, termovizní kamera. Tepelná zařízení: destilační přístroje, sterilizátory a autoklávy, termostaty, chladničky a mrazničky. (2 přednášky)7. Mechanická a ultrazvuková zařízení: centrifugy, třepačky, homogenizéry a dezintegrátory, vývěvy, myčky a ultrazvukové čističky. Ultrazvukové zobrazovací a dopplerovské metody, litotripse. (2 přednášky)8.- 9. Zdroje a detektory ionizujícího a neionizujícího záření, lasery a jejich využití v medicíně, laserová chirurgie. (2 přednášky)10.-11. Dozimetrie, měření osobních a terapeutických dávek12.-14. Spektrometrie, měření aktivit v organizmu in vivo, in vitro.Laboratorní cvičení:1. Elektrické přístroje (2 hodiny)2. Ultrazvukové zobrazovací a doplerovské metody (2 hodiny)3. Impedanční měření - hrudní hemodynamika (2 hodiny)4. Měření fyzikálních vlastností kapalin (2 hodiny)5. Stanovení frekvenční závislosti impedance(2 hodiny)6. Audiometrie (2 hodiny)7. Měření EKG (2 hodiny)Měření koncentrace roztoků absorpčním spektrofotometremStudenti budou mít k dispozici studijní opory. Kontrola bude prováděna testy.

Získané způsobilosti

Studenti budou po absolvování předmětu schopni:- porozumět základním principům biomedicínskych a laboratorních přístrojů- popsat a aplikovat metody biomedicínské techniky a diagnostikovat pomocí přístrojů (do určité míry) stav pacienta (např. EKG, Audiometrie a pod.)- pracovat s přístroji na měření dávek ionizujícího záření - ovládat spektrometry na měření aktivit v lidském organizmu in vivo a in vitro.

Literatura

KOLÁŘOVÁ H., DITRICHOVÁ D. Laserové záření v medicíně, UP Olomouc 1996. NAVRÁTIL L., ROSINA J. (eds):. Lékařská biofyzika, MANUS, Praha 2000. Kolektiv autorů, editor KLENER V.:. Principy a praxe radiační ochrany, SÚJB, ISBN 80- 238-3703-6, Praha 2000. HRAZDÍRA I., MORNSTEIN V., ŠKORPÍKOVÁ J. Základy biofyziky a zdravotnické techniky, Neptun, Brno 2006.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, vypracování a odevzdání protokolů o provedených úlohách

Garant

Mgr. Zdeněk Chval, Ph.D.RNDr. Karel Roháček, CSc.doc. RNDr. Miroslav Šíp, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslav Šíp, DrSc.Mgr. Zdeněk Chval, Ph.D.RNDr. Karel Roháček, CSc.