Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Imunologie (KLI / HIMUL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / HIMUL - Imunologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod, historie imunologie. Základní funkce a složky imunitního systému. Lymfatické orgány.2. Nespecifické složky humorální imunity. Komplement a proteiny akutní fáze.3. Nespecifické složky buněčné imunity. Fagocytóza.4. Nespecifické složky buněčné imunity. NK buňky, eosinofily, úloha v imunitních reakcích.5. Mezibuněčná komunikace, adhezivní molekuly, cytokiny, CD názvosloví.6. Histokompatibilní systém. Buňky předkládající antigen.7. Specifická imunita buněčná. T-lymfocyty, receptory, rozpoznávání antigenu.8. Specifická imunita humorální. Imunoglobuliny, B-lymfocyty.9. Slizniční imunita, funkce IgA, kožní bariéra.Semináře:1. Bezpečnost práce s biologickým materiálem, Zásady práce v imunologické laboratoři, odběr a uchování materiálu2. Obecné principy imunologických vyšetřovacích metod.3. Aglutinace a precipitace, precipitace v gelu4. Turbidimetrie a nefelometrie5. Význam stanovení sérových proteinů6. Přímá a nepřímá imunofluorescence7. Vyšetření buněčné imunity, separace buněk, baktericidní testy9. Průtoková cytometrie10. Prezentace vlastních prací.

Získané způsobilosti

Student bude mít přehled o úloze imunitního systému v organismu a o obecných principech fungování jednotlivých složek imunitního systému. Bude mít přehled o laboratorních vyšetřovacích metodách, které se používají v laboratořích klinické imunologie.

Literatura

KREJSEK J., KOPECKÝ O.:. Klinická imunologie, Nucleus HK 2004, ISBN 80-86225-50-X. BARTŮŇKOVÁ J., POULÍK M.:. Vyšetřovací metody v imunologii, Grada, Praha 2011, ISBN 978-80-247-3533-7. www.eamos.cz. HOŘEJŠÍ I., BARTŮŇKOVÁ J.:. Základy imunologie, Triton, 4. Vydání, Praha 2009, ISBN 978-80-7387-280-9.

Požadavky

Pro získání zápočtu je třeba:1. prezentace vlastní práce studenta na základě přednášených témat2. absolvovat zkušební test s minimálním ziskem 14 bodů (maximum 20 bodů)3. maximálně jedna omluvená absence na seminářích

Garant

RNDr. Zdeňka Vrajová

Vyučující

RNDr. Zdeňka VrajováRNDr. Zdeňka Vrajová