Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní hematologie (KLI / HLABH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / HLABH - Laboratorní hematologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vymezení oboru laboratorní hematologie. Základy srovnávací hematologie2. Charakteristika krvetvorných orgánů. Vývoj hemopoezy. Všeobecná charakteristika krvetvorných orgánů3. Morfologie hemopoézy4. Kmenové buňky: jejich vlastnosti, význam pro genovou terapii, apoptóza5. Růstové faktory. Úloha extracelulární matrix v krvetvorbě6. Erytrocyt a jeho poruchy, anémie7. Granulocytopoéza a granulocyt, poruchy funkce granulocytů, kvantitativní poruchy granulocytů, nenádorové choroby, leukemoidní reakce, leukémie8. Monocyt a makrofág. Produkce monocytů a makrofágů. Poruchy funkce a produkce makrofágů a monocytů Neoplazie monocyto-makrofágového systému9. Lymfocyt. Funkce lymfocytů, produkce lymfocytů. Poruchy produkce, distribuce a funkce lymfocytů. Lymfoproliferační onemocnění10. Trombocyt. Produkce a vznik trombocytů. Strukturní fyziologie trombocytů. Funkce trombocytů. Adheze. Degranulace. Agregace. Poruchy trombocytů11. Trombocytopenie. Trombocytopenie ze zvýšené ztráty destiček. Trombocytopenie ze snížené produkce destiček. Trombocytopatie. Získané poruchy funkce destiček. Vrozené poruchy funkce destiček. Trombocytóza12. Fyziologie a patofyzologie krevního srážení. Primární hemostáza, cévní stěna. Plazmatický koagulační systém.Charakteristika koagulačních faktorů. Koagulační reakce. Tromboplastinogeneze. Tvorba trombinu. Tvorba fibrinu. Fibrinolýza. Plazminogen. Aktivátory plazminogenu. Interakce plazminu s fibrinogenem a fibrinem. Přirozené inhibitory koagulace a fibrinolýzy.13. Kvantitativní a kvalitativní poruchy koagulace plazmy. Hemofilie A a von Willebrandova choroba. Hemofilie B - Christmasova nemoc. Ostatní funkční defekty faktorů. Poruchy syntézy fibrinogenu. Diseminovaná intravaskulární koagulace14. Hematologie ve farmaceutickém výzkumu. Nové léky a testovací schéma. Diagnostické procedury. Predikce nežádoucích účinků na krvetvorný systém a krvinkyLaboratorní cvičení:1. Stanovení hodnot krevního obrazu2. Zhotovení nátěru periférní krve a diferenciální rozpočet leukocytů3. Morfologie leukocytů v normě a patologii4. Barvení a počítání retikulocytů5.-7. Cytochemie: alkalická a kyselá fosfatáza, peroxidáza, sudanofilie, PAS, Fe, nespecifická esteráza, chloracetátesteráza, toluidová modř8.-9. Morfologie erytropoézy v kostní dřeni10.-11. Morfologie myelopoézy v kostní dřeni12.-13. Základní koagulační vyšetření14. Speciální koagulační vyšetřeníStudenti budou při práci vedeni studijními oporami a návody k jednotlivým úlohám.

Získané způsobilosti

Získání základních znalostí a dovedností z laboratorní hematologie obvyklých v rutinním provozu nemocniční laboratoře hematologie prvního kontaktu s nemocným.

Literatura

PENKA M. a kol.:. Hematologie a transfúzní služba, I.díl Hematologie. Grada, Praha 2011, ISBN 978-80-247-3459-0. PENKA M: a kol.:. Neonkologická hematologie. Grada, Praha 2009, ISBN 978-80-247-2299-3. BERGER J.:. www.xarquon.jcu.cz/edu. Provan D, Gribben J. Molecular Hematology. Blackwell Publ, Malden, 2005. KAUSHANSKY K. et al.:. Williams Hematology. McGraw-Hill, New York 2010, ISBN 0-07-070394-9.

Požadavky

Zápočet za zvládnutí laboratorních cvičení je podmínkou, aby student mohl se přihlásit na zkoušku teoretických znalostí.

Garant

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.Hana Šuléřová