Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biofyzika 2 (KLI / HMBF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / HMBF2 - Molekulární biofyzika 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Termodynamika biologických systémů2. Síly, které podmiňují molekulární struktury3. Struktura, fyzikální a chemické vlastnosti složek NK,4. Struktura DNK, popis vlastností základních pravidelných struktur (A,B,Z), nepravidelné struktury, topologie cirkulární DNKStruktura RNK, struktura trojitých šroubovic NK, protismyslová RNK5. Faktory ovlivňující tvorbu a stabilitu helikální NK,6. Dynamika konformačních změn v NK: Denaturace a renaturace NK, B Z přechody.7. Kovalentní interakce NK s malými molekulami: hydrolýza, redukce, oxidace, reakce s nukleofily, reakce s elektrofily, reakce s karcinogeny, mechanismus působení protinádorových léčiv.Základy fotochemie NK, působení ionizačního záření na NK8. Biologické důsledky, poškození a oprava alkylace DNK,9. Reversibilní interakce NK s malými molekulami: Typy interakcí, vnější elektrostatická interakce, interakce se žlábky NK, interkalace, interakce s antibiotiky a synt. sloučeninami štěpícími NK, farmakologické perspektivy10. Biofyzika proteinů - struktura, biofyzikální a biochemické vlastnosti, interakceCvičení:1. Mezimolekulové interakce (2 hodiny)2. Struktura nukleových kyselin (2 hodiny)3. Stabilita nukleových kyselin (2 hodiny)4. Struktura proteinů ( 2 hodiny)5. Práce s programem Rasmol, zobrazování struktur z PDB databáze (2 hodiny)

Získané způsobilosti

Hlubší znalosti struktury a vlastností biologických molekul biopolymerů především jakožto základ pro laboratorní diagnostickou praxi.

Literatura

HRAZDÍRA I., MORNSTEIN V., ŠKORPÍKOVÁ J. Základy biofyziky a zdravotnické techniky, Neptun, Brno 2006. VONDREJS V. a kol.:. Biofyzika I a II. SPN, Praha 1975.

Požadavky

zápočet- minimálně 50% bodů v zápočtovém testu

Garant

Mgr. Zdeněk Chval, Ph.D.doc. RNDr. Miroslav Šíp, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslav Šíp, DrSc.Mgr. Zdeněk Chval, Ph.D.