Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe v klinické laboratoři I. (KLI / HPRX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / HPRX1 - Praxe v klinické laboratoři I., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

2 týdny praxe - Mikrobiologie1. Zásady dezinfekce a sterilizace2. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření krku, nosu, ran3. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření sputa4. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření moče5. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření stolice6. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření výtěrů z ucha, spojivkového vaku, uretry7. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření dialyzátu8. Vnitřní a zevní kontrola kvality anaerobního vyšetření9. Vnitřní a zevní kontrola kvality mykologického vyšetření10. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření mozkomíšního moku, punktátu, bronchiální laváže hnisu11. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření kanyly, katetru, části tkáně, močové cévky12. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření krve z hemokultury13. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření na helicobacter pylori z biopsie14. Vnitřní a zevní kontrola kvality gynekologických a jiných odběrů15. Vnitřní a zevní kontrola kvality mykoplazmy, ureaplazmy16. Vnitřní a zevní kontrola kvality chlamydia17. Vnitřní a zevní kontrola kvality vyšetření sterility18. Stanovení minimální inhibiční koncentrace antibiotika19. Stanovení mikrobiálního obrazu poševního20. Kultivace legionelly pneumophila21. Povolování vázaných antibiotik2 týdny praxe - Histologie1. Příprava materiálu pro histologické využití2. Základní zmrazovací technika3. Technika zhotovení řezových preparátů na mikrotomu4. Hematoxylin - eozinové barvení5. Malloryho barvení6. Histochemie anorganických látek7. Feulgenova reakce, metylová zeleň, apyronin8. PAS, Bestův karmín9.Barvení mukopolysacharidů, mukoproteinů a glykoproteinů10. Sudanofilie, OsO411. Barvení enzymů12. Tkáň epitelová, pojivová, svalová, nervová13. Oběhový systém, dýchací, lymfatický, žlázy s vnitřní sekrecí, systém trávicí, močový, pohlavní, kožní, nervový, smyslyIndividuální práce s literaturou podle opory předmětu.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základními mikrobiologickými a histochemickými technikami ve laboratoři zdravotnického typu.

Literatura

Milan Dastych a kol. Klinická Biochemie, Masarykova univerzita, Brno 2008. Tomáš Zíma. Laboratorní diagnostika, Galén, Karolinum, 2007. 2007. Šíp M., Předota M., Chval Z. Návody k praktickým cvičením.

Požadavky

Aktivní účast studenta na praxi

Garant

Ing. Marie Kašparová