Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační systémy ve zdravotnictví (KLI / JJSZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / JJSZD - Informační systémy ve zdravotnictví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. týden Charakteristika zdravotnických informačních systému.2. - 3. týden Nemocniční informační systémy a jejich implementace.4. - 5. týden Informační systém praktického lékaře (PC Doktor), datový standard MZ ČR.6. - 7. týden Databázové systémy ve zdravotnické informatice a management znalostí.8. týden Datové sklady, data mining - základní metody a použití.9. - 10. týden Zpracování a ukládání obrazových dat ve zdravotnických systémech.11. - 12. týden Expertní počítačové systémy a systémy pro podporu rozhodování a jejich vlastnosti, význam a omezenív klinicko-laboratorní praxi.13. týden Typy expertních programů.14. týden Podpora diagnózy a terapie: široce zaměřené systémy, specializované systémy, systémy klinickýchlaboratoří.Cvičení:1. - 2. týden Datové standardy MZ ČR. Vykazování. Ochrana zdravotnických dat.3. - 4. týden Laboratorní informační systém MEDEA.5. - 6. týden PC Doktor.7. - 8. týden Informační zdroje Internetu. Current Contents. Science Citation Index. Medline.9. - 10. týden Získávání znalostí z interních zdrojů (databáze a informační systémy).11. - 12. týden Postupy zpracovávání dat při kontrole kvality. Standardy.13. - 14. týden Telemedicína a rozhraní člověk - počítač.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o nemocničních informačních systémech a problematice jejich implementace. Budou rozumět souvislostem nasazování těchto systémů a seznámí se se standardy např. zpracování obrazů. Budou mít přehled o diagnostických a expertních systémech a znát oblasti jejich použití. Získají praktické dovednosti s ovládáním vybraného informačního systému (např. PC doktor). Budou mít přehled s požadavky zákona na ochranu osobních údajů. Budou mít přehled o směrech rozvoje informačních systémů ve zdravotnictví.

Literatura

Zdražil, V.:. Digitální fotografie. Computer Press. Praha 2002. Berger J. Informatika v klinické praxi - pro lékaře a klinické biology. Grada/Avicenum, Praha 1993. Kasal, P., Svačina, Š. Lékařská informatika. Praha, Karolinum 1998.

Požadavky

Zpracování zadaných seminárních prací.Pro udělení zápočtu je podmínkou dobře zpracovaná seminární práce a aktivní účast na cvičení.Pro udělení zkoušky vykonání písemné zkoušky.

Garant

doc. Ing. Ladislav Beránek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Beránek, CSc.doc. Ing. Ladislav Beránek, CSc.