Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika (KLI / ZBBIF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / ZBBIF - Biofyzika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Hmota, záření a jejich interakce.2. Základy bioenergetiky, přeměna energie v biologických systémech.3. Termodynamika biologických systémů.4. Biokybernetika, principy teorie informace, informační pochody v živém organismu, základy řízení a regulace.5. Molekulová biofyzika - struktura a vlastnosti molekul.6. Vlastnosti dispersních soustav.7. Biopolymery.8.- 9. Biofyzika buňky.10. Biofyzika tkání a orgánů .11. Účinky fyzikálních faktorů na organismus.12.-13. Biofyzikální principy diagnostických metod - invazivní a neinvazivní metody, metody registrační a zobrazovací.14. Biofyzikální principy vybraných léčebných metod.Semináře:Semináře doplňují a procvičují látku probíranou na přednáškách.Studenti během semestru vypracovávají seminární práci na zadané téma a vybrané práce jsou prezentovány studenty naseminářích.Prvních pět cvičení bude zaměřeno na praktické počítání, poslední dvě na prezentace semínárních prací:1 až 5: počítání koncentrace roztoků, teplo a tepelná výměna, dynamika tělních tekutin, Henryho zákon, kryoskopie,ebulioskopie, osmotický tlak, membránový potenciál, struktura biomolekul6-7: studentské prezentace seminárních prací

Získané způsobilosti

Student ovládá základní biofyzikální postupy

Literatura

Hrazdíra I., Mornstein V.:. Biofyzika a zdravotnická technika, Neptun 2001. Hálek,J.:. Biofyzika pro bakaláře. Univerzita Palackého. Olomouc 1999. KOL. AUTORŮ. Lékařská biofyzika. Manus, Praha 2000. Beneš J. , Stránský P., Vítek F.:. Základy lékařské biofyziky, Karolinum, Praha, 2005.

Požadavky

Zvládnutí látky v rozsahu sylabu.Aktivní účast na cvičeních a vypracování seminární práce.

Garant

RNDr. Karel Roháček, CSc.doc. RNDr. Miroslav Šíp, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslav Šíp, DrSc.RNDr. Karel Roháček, CSc.