Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biologie (KLI / ZBOBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLI / ZBOBI - Obecná biologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:˘ Přehled nejvýznamnějších objevů biologických věd s biomedicínskou aplikací.˘ Základní metody biologie v medicíně. Definice života v biologii.˘ Organizace nebuněčných živých soustav a jejich vývojové zvláštnosti.˘ Buňka a její základní organizační uspořádání u prokaryot a eukaryot.˘ Princip a zvláštnosti organizace prokaryotních (buněčných) a eukaryotních živých soustav).˘ Buněčné jádro, jeho struktura a funkční význam jakožto paměťového mědia živých bytostí.˘ Energetika na subcelulární úrovni.˘ Význam cytoskeletu.˘ Diferenciace a specializace buněk, jejich úloha při rozvoji mnohobuněčných živých soustav.˘ Smrt na buněčné a organizmální úrovni. Diagnostické charakteristiky nekrózy a programované buněčné smrti.˘ Fyziologické principy v živých soustavách buněčného typu.˘ Organizace přenosu genetické informace.˘ Ontogeneze a fylogeneze živých soustav.˘ Systémové interakce organizmu a prostředí.Semináře:˘ Rozdíly ve struktuře a organizaci prokaryotních a eukaryotních buněk: Praktická demonstrace ukázek na příkladech morfologie bakteriálních buněk (ukázky diagnostických barvení).˘ Demonstrace rozdílů v organizaci eukaryotních buněk rostlinného a živočišného typu.˘ Rozdíly ve struktuře a organizaci prokaryotních a eukaryotních buněk: Demonstrace rozdílů v organizaci eukaryotních buněk prvoků, buněk rostlinného a živočišného typu.˘ Fyziologická a funkční struktura eukaryotní buňky: Demonstrace pohybu buňky, dráždivosti, chemotaxe, fototaxe.˘ Mezibuněčné signály a jejich význam v medicíně.˘ Tkáně - diferencované buněčné soubory: Demonstrace příkladů tkáně epitelové, pojivové, svalové, nervové.˘ Tkáňová kultivace eukaryotních buněk in vitro: Demonstrace metody krátkodobé kultivace lidských periferních lymfocytů.˘ Buněčný cyklus. Morfologie lidských metafázických chromozómů: Ukázky sestavení karyotypu. Telomery.˘ Genetický kód, gen, genom. Řešení kombinačních úloh.˘ Základní genetické zákony. Výpočty podle zadání.˘ Populační genetika. Výpočty podle zadání.˘ Člověk v potravním řetězci.˘ Základní biomedicínské metody, světelné, fluorescenční a elektronové mikroskopie v biologii:˘ Exkurze na pracoviště patobiologie buňky s praktickou demonstrací technik.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování tohoto předmětu by měl student získat základy, které jsou nezbytné pro další studium.

Literatura

Campbell, N.A., Reece, J.B.:. Biologie. Brno, Computer Press, 2006, 1332 s. Výběr článků aktualizovaný přednášejícím pro každý akademický rok z Journal of Applied Biomedicine" a "Časopis lékařů českých".. GILBERT S. Developmental Biology. Sunderland, 2010. ISBN 9780878935.B. Alberts; A. Johnson; J. Lewis; M. Raff; K. Roberts; P. Walter. Molecular Biology of the Cell, Garland, New York. Nečas O a kol. Obecná biologie. Jinočany, 2000. ISBN 80-86022-46-3.Berger J. xarquon.jcu.cz/edu.

Požadavky

Získání zápoctu za praktické zvládnutí laboratorních cvicení je podmínkou, aby se student mohl prihlásit na zkousku svých teoretických znalostí.

Garant

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Berger, CSc.RNDr. Slavomír Rakouský, CSc.