Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edukační činnost porodní asistentky (KOP / AEDUP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / AEDUP - Edukační činnost porodní asistentky, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. hodina - Pedagogika jako věda - vymezení pojmu, vztah pedagogiky k ostatním vědám,struktura oboru.2. hodina - Edukační proces a determinanty vzdělávání. Vymezení a formulace edukačních cílů aaplikace na práci porodní asistent3. hodina - Didaktická analýza4. hodina - Projektování a hodnocení edukačního procesu v oblasti porodní asistentky. Reflexe asebereflexe v edukačním procesu.5. hodina - Metody využívané v pedagogickém výzkumuSemináře:1. hodina - Pedagogika a její vztah k ošetřovatelství, faktory rozvoje lidského jedince v kontextus onemocněním.2. hodina - Edukační procesy v oblasti zdravotnictví. Edukační prostředí.3. hodina - Faktory ovlivňující pedagogické působení na nemocného4. hodina - Cíle a obsah pedagogického působení na nemocného,5. hodina - Výchovné působení na nemocného a jeho etapy, efektivita výchovného procesunemocného,výchovné zásady.6. hodina - Didaktická analýza.7. hodina - Strategie, metody edukace nemocného. Hodnocení efektivity edukace.8. hodina - Osobnost sestry jako učitele, osobnost nemocného jako objektu edukace.9. hodina - Tvorba edukačních plánů10.hodina - Tvorba edukačních plánů

Získané způsobilosti

Student má přehled v pedagogické oblasti.Student je schopen poskytnout základní informace o významu výchovy a vzdělání.Student dokáže vysvětlit využití významu pedagogických disciplín v práci porodní asistentky.Student je schopen objasnit proces výchovy a vzdělávání, výchovné zásady, metody a postavení porodní asistentky jako pedagoga.Student chápe principy edukace, dokáže obhájit roli porodní asistentky edukátorky ve veřejném zdravotnictví.Student navrhuje možnosti konkrétního působení porodní asistentky v oblasti edukace.Student navrhuje, plánuje a připravuje edukační materiály. Student kontinuálně rozvíjí schopnosti k aplikaci a integraci svých znalostí, vědomostí a postojů. Student v odborné praxi využívá výsledky výzkumné činnosti, která přispěje k rozvoji profese.

Literatura

Kuberová, H. Didaktika ošetřovatelství. Praha, 2010. ISBN 9788073676841.Průcha, J. Peadgogická encyklopedie. Praha, 2009. ISBN 9788073675462.Hartl P. Kompendium pedagogické psychologie dospělých. Karolinum. Praha, 1999. ISBN 80-7184-841-7. Průcha, J. Moderní pedagogika. Praha, Portál, 2002. ISBN 80-7367-047-X.Průcha - Walterová - Mareš:. Pedagogický slovník, Portál 1995, k dějinám (Štverák; Cipro). Průcha, J.:. Přehled pedagogiky. Praha, Portál, 2000. Čáp, J. - Mareš, J.:. Psychologie pro učitele. Praha, Portál, 2001. Wágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. JŮVA, V.:. Úvod do pedagogiky. Brno: Paido, 1997. Juřeníková, P. Zásady edukace v ošetřovatelské praxi. Praha, 2010. ISBN 9788024721712.

Požadavky

Orientace v předmětu pedagogiky.Zápočtová práce,rozhovor o pedagogické problematice, test.Aktivní účast na e-Learningu,přednáškách a cvičení

Garant

Mgr. Radka Šulistová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radka Šulistová, Ph.D.