Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v psychiatrii (KOP / AOPDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / AOPDP - Ošetřovatelská péče v psychiatrii, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Zdraví a duševní zdraví, hnutí za duševní hygienu. Psychiatrické diagnózy a jejich klasifikace; deklarace lidských práv duševně nemocných2. Organické duševní poruchy včetně symptomatických. Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek3. Schizofrenie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy.4. Poruchy nálady, afektivní poruchy. Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem5. Behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory (poruchy příjmu jídla, poruchy spánku, sexuální dysfunkce)6. Duševní poruchy a poruchy chování spojené s šestinedělím7. Poruchy osobnosti a chování u dospělých (specifické poruchy osobnosti, návykové a impulzivní poruchy, poruchy pohlavní identity, poruchy sexuální preference, psychické a behaviorální poruchy spojené se sexuálním vývojem a orientací)8. Mentální retardace. Poruchy psychického vývoje. Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a v adolescenci.9. Akutní stavy v psychiatrii a jejich zvládáníSemináře:dle standardních plánů péče1. Ošetřovatelský proces u klienta s organickou poruchou - s demencí2. Ošetřovatelský proces u klienta s poruchou osobnosti a poruchou chování3. Ošetřovatelský proces u klienta s poruchou chování vyvolanou účinkem psychoaktivních látek a u klienta se závislostí4. Ošetřovatelský proces u klienta se schizofrenií, se schizofrenní poruchou a bludy5. Ošetřovatelský proces u klienta s poruchami nálady - s mánií.6. Ošetřovatelský proces u klienta s poruchami nálady - depresí7. Ošetřovatelský proces u klienta s neurotickými poruchami a s úzkostí. Ošetřovatelský proces u klienta s poruchou příjmu potravy - s mentální anorexií, bulimií8. Ošetřovatelský proces u klienta zlostného a agresivního.9. Ošetřovatelský proces u klienta v souvislosti se suicidálním pokusem

Získané způsobilosti

Po ukončení předmětu očekáváme, že student/ka bude schopen/na:Student/ka zná základní psychiatrická onemocnění a možnosti jejich terapie.Student/ka zná základní postupy při diagnostice, léčbě a specifickou ošetřovatelskou péči o psychiatricky nemocné..Student/ka zná možnosti využití nabídek poradenských, sociálních nebo svépomocných skupin.Student/ka je schopna posoudit a analyzovat závažnost stavu pacienta s psychiatrickým onemocněním.Student/ka je schopna plánovat a realizovat specifickou ošetřovatelskou péči.Student/ka je schopna edukovat pacienta a rodinu.

Literatura

MARKOVÁ, E., VENGLÁŘOVÁ, M., BABIAKOVÁ, M. Psychiatrická ošetřovatelská péče. 1.vyd. Praha: Grada, 2006. Vágnerová, M.:. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha, Grada 2004. Smolík, P. Duševní a behaviorální poruchy. Praha: Maxdorf, 1996. JOHNSON, B.S. Child, Adolescent&Family Psychiatric Nursing. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1995. SCHREIBER,V. Lidský stres. Praha: Academia, 2000. Baštecký, J. Psychiatrie, pravo a společnost. Galén, Praha. 1997. HOSCHL, C. Psychiatrie. Učebnice pro Vyšší zdravotnické školy. Praha: Scientia Medica. Malá,E., Pavlovský P. Psychiatrie: učebnice pro zdravotní sestry a další pomáhající profese. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-723-7.

Požadavky

Aktivní účast na semináříchPlnění stanovených úkolů daných v seminářiPlnění stanovených úkolů daných pro domácí přípravu - samostudium.Aktivní vyhledávání nejnovějších zdrojů informací.

Garant

Mgr. Hana Hajduchová, Ph.D.Mgr. Václav Šnorek

Vyučující

Mgr. Václav Šnorek