Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdraví a zdravému živ. stylu (KOP / AVYKZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / AVYKZ - Výchova ke zdraví a zdravému živ. stylu, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Oblasti podpory a prevence zdraví /primární, sekundární, terciární prevence, determinanty zdraví/, metody výchovy ke zdraví a jejich využití.2. Úloha porodní asistentky ve výchově ke zdraví a prevence.3. Zdraví a zdravotní problémy, prostředí, životní styl; ukazatelé zdravotního stavu; hlavní zdravotní problémy v průběhu života; podpora zdraví v průběhu života; podpora adaptačních mechanismů na stres4. Nácvik základních metod při individuálním a masovém působení porodní asistentky v preventivní a výchovné péči5.- 6. Exkurze do vybraného zařízení preventivní péče7.- 10. Prezentace vytvořených modelů výchovného programu

Získané způsobilosti

Student získá znalosti z oblasti výchovy ke zdraví vycházející z nejnovějších trendů se zaměřením na podporu zdraví u žen a dětí.Student porozumí důležité změně v orientaci zdravotní politiky od roku 1978 v Evropských zemích.Student je seznámen s výchovu ke zdraví jako neoddělitelnou součást ošetřovatelské péče. Student chápe zdravý způsob života jako součást primární, sekundární a terciární prevence.Student má znalosti v oblasti reálných obtíží, které ve společnosti brání zlepšování úrovně zdraví obyvatelstva.Student definuje determinanty zdraví u žen a dětí, jednotlivců i komunit ve společnosti.Student chápe principy zdravotní výchovy, dokáže obhájit roli sestry ve veřejném zdravotnictví, v problematice upevňování zdraví ve společnosti vč. ve své profesi.Student navrhuje možnosti konkrétního působení sestry oblasti výchovy ke zdraví.Student navrhuje, plánuje a připravuje edukační materiály. Student je schopen uplatnit poznatky z oblasti primární, sekundární a terciární prevence v praxi.

Literatura

LEMON - 1., 2., 3., 4., IDV PZ , Brno 1997. Manuál prevence v lékařské praxi 1. Prevence poruch a nemoci. Praha, Státní zdravotní ústav, 1994. Kotulán,J. a kol. Metodická příručka preventivního lékařství. MU Brno, 1992. Podpora zdraví a prevence v primární péči. Praha, Státní zdravotní ústav, 1997. Wasswrbauer,S.,a kol. Výchova ke zdraví. Praha, Státní zdravotní ústav, 2000.

Požadavky

Podmínky udělování zápočtu, kolokviaZápočet: 90% docházka, aktivita ve výuce, vytvoření edukačních materiálů a jejich prezentace, plnění zadaných úkolů v seminářích, samostudium, aktualizace studijních materiálůKolokvium: diskuze na téma existujících programů a projektů na podporu zdraví ženy a dítěte v příslušných regionech po skupinách.

Garant

Mgr. Romana Belešová