Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nemocné v chir. oborech (KOP / BCHIR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / BCHIR - Oš. péče o nemocné v chir. oborech, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A. Část medicínská (diagnostika a léčba):Charakteristika klinického stavu (onemocnění) a etiologie1. Příznaky a symptomatologie2. Diagnostické testy a vyšetření3. Medicínský managementB. Část ošetřovatelská (péče):4. Zhodnocení individuálního stavu a potřeb5. Ošetřovatelské diagnózy a intervence6. Standardní plán ošetřovatelské péče7. Realizace péče podle plánu8. Edukace pacienta-rodiny9. Vyhodnocení dosažených výsledků ve změně zdravotního stavu10. Zajištění kontinuity léčby a péčePřednášky :1.Úvod do chirurgie, její koncepceVyšetřování chirurgicky nemocných, asepse, antisepsePoruchy vitálních funkcí, šokové stavyDruhy ran a jejich charakteristika, hojení ran2. Chirurgie hlavyChirurgie krkuChirurgie hrudníku3. Chirurgie páteře4. Chirurgie břicha, trávicí trubiceChirurgie tenkého a tlustého střeva, stomie5. Náhlé příhody břišní, úrazy kostí a kloubů6. Chirurgie končetinChirurgická onemocnění svalů, obecná chirurgická onkologieTraumatologie, polytrauma7. Urogenitální trakt8. KardiochirurgieTransplantační programSemináředle standardních plánů péčeč.1 Identifikace potenciálních perioperačních problémů (stresové reakce, riziko infekce, porušení cévního systému, porušení orgánových funkcí, tělesné znetvoření)Fyziologické ošetřovatelské zhodnocení chirurgického pacienta (věk, přítomnost bolesti, stav výživy, tekutin a elektrolytů, infekce, stav orgánových systémů a jejich funkce, krevní obraz, užívané léky, přítomnost traumatuPsychosociální ošetřovatelské zhodnocení chirurgického pacienta (stav úzkosti, strachu, přítomnost obranných mechanismů regrese - zvýšená závislost nebo popírání - minimalizace příznaků)Předoperační, intraoperační a pooperační péčePéče o rányč.2 OP o nemocného po operaci břicha (hernie, peritonitida, apendicitida, aj.)OP o nemocného po operaci tenkého střeva (stomie)OP o nemocného po operaci tlustého střeva (polypy, nádory, stomie, hemoroidy, aj.)OP o pacienta po operaci žlučníku a žlučových cestč.3 OP o nemocného po hrudní operaci, péče o uzavřenou hrudní drenážOP o nemocného po operaci močových cest (inkontinence, retence, s traumatem močového měchýře nebo uretry)OP o nemocného po intrakraniální neurochirurgické operaci (úrazy hlavy, mozkové aneurysma, nádory mozku)OP o nemocného po spinální neurochirurgické operaci (úrazy míchy, výhřez meziobratlové ploténky, nádory míchy, aj.)č.4 OP o nemocného při frakturách kostí a dislokace kloubů (DK, HK)OP o pacientku po operaci prsuOP o pacienta při popáleninách

Získané způsobilosti

student prokazuje znalost o příčinách a projevech chirurgických onemocnění student prokazuje orientaci v diagnostickém testování a vyšetření chirurgicky nemocnýchstudent prokazuje znalost medicínského managementu chirurgicky nemocných student je schopen určit a obhájit intervence v rámci předoperační a pooperační ošetřovatelské péče u chirurgicky nemocnýchstudent je chopen vysvětlit obsah a pojetí ošetřovatelské péče o chirurgicky nemocnéstudent prokazuje znalost specifik před a pooperační péče u vybraných onemocněnístudent je schopen definovat principy efektivní komunikace v ošetřovatelském procesu u chirurgicky nemocnéhostudent zná fáze edukačního procesu u chirurgicky nemocného v průběhu hospitalizace a před propuštěnímstudent je schopen identifikovat nejvhodnější metody pro vedení edukace v rámci ošetřovatelského procesu u chirurgicky nemocnýchstudent je schopen prokázat a aplikovat teoretické znalosti v předoperační a pooperační ošetřovatelské péči o chirurgicky nemocnéhostudent je schopen určit a provádět diagnostiku potřeb chirurgicky nemocného v rámci ošetřovatelského procesustudent je schopen stanovit priority ošetřovatelské péče u chirurgicky nemocných na základě anamnestických údajůstudent je schopen pracovat s ošetřovatelskou dokumentací, aktivně provádět její analýzu a individuálně přizpůsobit k potřebám chirurgicky nemocnéhostudent je schopen propojovat teoretické a praktické dovednosti a postoje v rámci péče o nemocného na chirurgickém oddělenístudent je schopen používat kompetence k sebevzdělávání v problematice chirurgicky nemocných

Literatura

Hampton, J. R., Sedláček, K. EKG : stručně, jasně, přehledně = The ECG made easy (Orig.). Praha : Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0960-0.Skripta. Chirugie. Praha: Karolinum, 2003. ISBN ISBN 80-246-0644-.ZEMAN, M. Chirurgická propedeutika. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-7169-705-2.FRÁNĚ, F. Chirurgie pro studující ZSF JU. Č. Budějovice: ZSF JU, 2004. ISBN 80-7040-682-8.Valenta, J. et al. Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0644-5.Vomela, J. Chirurgie pro sestry. Brno: IDVPZ, 1998. Muller, M. Chirurgie pro studium a praxi. Praha: Goldsteinet Goldstein, 1997. Doenges,E.M., Moorhouse,M.F. Kapesní průvodce Zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-7169-294-8.MIKŠOVÁ, Z., JANOŠÍKOVÁ, M., ZAJÍČKOVÁ. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1442-6.MIKŠOVÁ, Z., JANOŠÍKOVÁ, M., ZAJÍČKOVÁ. Kapitoly z ošetřovatelské péče II. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1443-4.Šetina,M.,a kol. Kardiochirurgie.České Budějovice:Jihočeská univerzita v Českých. Gregor,P.,Widimský. Kardiologie. Praha:Galén, 1999. Ulrich, P. S., Fanále, S. W., Wedel, S. A. Medical - surgical - nursing care planning Guides. W. B. Saunders Company, 1998. Pafko, P. Praktická laparopskopická a torakoskopická chirurgie. Praha: Grada, 1998. ADAMS, B., HAROLD, C. E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-893-8.Lawressncew,Waya, a kol. Současná chirurgická diagnostika a léčba. Praha:Grada, 1996.

Požadavky

Docházka na přednášky.Plnění stanovených úkolů daných v semináři.Plnění stanovených úkolů daných pro domácí přípravu - samostudium.Aktualizace studijních materiálů a literatury.Vypracování seminárních prací.Nácvik praktických dovedností v péči o chirurgicky nemocné.

Garant

MUDr. Bohuslav Cypro, CSc.Mgr. Alena Polanová

Vyučující

MUDr. Bohuslav Cypro, CSc.