Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní ošetřovatelství (KOP / BMUKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / BMUKO - Multikulturní ošetřovatelství, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah1. Transkulturní/multikulturní trend celospolečenského vývoje. Multikulturní/transkulturní společnost v ČR. Komplexní pohled na multikulturní ošetřovatelství. Péče o děti v multikulturní/transkulturní společnosti. Migrace a její důsledky pro zdravotnictví. Zdravotní péče o cizince.2. Vysvětlení pojmů - kultura, etnicita, multikulturní ošetřovatelství, kulturní hodnoty, kulturní relativiznus, kulturní šok, etnocentrizmus, migrace, minoritní a majoritní skupiny, atd. Vysvětlení pojmů - duchovnost, náboženství, víra. Duchovní život člověka. Kategorizace údajů, výběr jednotlivých kultur a určení bio-psycho-sociálních rozdílů. Model Leiningerové (model vycházejícího slunce). Informační pyramida.3. Etické zásady v multikulturním ošetřovatelství. Komunikační zásady v multikulturním ošetřovatelství. Edukační činnost sestry v multikulturním ošetřovatelství.4. Nejčastější náboženské skupiny v ČR - katolíci, evangelíci, protestanti, Českobratrská církev, světci Jehovovy. Buddhismus, Hinduismus, Judaismus, Islám.5. Nejčastější etnické skupiny v ČR - rómské etnikum, čínské a vietnamské etnikum.

Získané způsobilosti

Student zná a chápe život menšin v pluralitní, multikulturní společnosti.Student zná životní filozofie menšin.Student zná strategie zdraví a životní priority, které ho vedou k větší toleranci při poskytovaní zdravotní péče. Student umí určit a obhájit intervence v rámci ošetřovatelské péče v multikulturním ošetřovatelství.Student definovat principy efektivní komunikace v ošetřovatelském procesu.Student umí popsat fáze edukačního procesu v podpoře zdraví v multikulturním ošetřovatelství.Student ovládá zásady pro efektivní edukační prostředí a klima výchovného procesu.Student umí vysvětlit obsah a pojetí ošetřovatelské péče.Student umí určit diagnostické prvky pro jednotlivce i skupinu na základě individuálního přístupu. Student systematicky objevuje výzkumnou literaturu, studijní materiály a prameny.Student kontinuálně rozvíjí schopností aplikace a integrace získaných znalostí, vědomostí a postojů v přístupu k vybraným etnickým, kulturním a náboženským skupinám a rozvoji profese.Student používat kompetence k sebevzdělávání v problematice multikulturního ošetřovatelství.Student ovládá dovednosti v problematice ošetřovatelské péče u vybraných etnických, kulturních a náboženských skupin.Student umí prokázat a aplikovat teoretické znalosti v ošetřovatelské péči (výchova ke zdraví, edukační činnost a péče o nemocné) .Student umí navázat efektivní spolupráci a vzbudit zájem o konkrétní předmět a použít motivační prvky a strategie v ošetřovatelské péči multikulturního ošetřovatelství.Student umí stanovit priority ošetřovatelské péče na základě anamnestických údajů.Student podporuje a poskytuje rady u vybraných etnických, kulturních a náboženských skupin v péči o jejich zdraví.

Literatura

Mastiliaková, D. a kol. Česká společnost na prahu vstupu evropské unie a její odraz v zdravotnické praxi. Ostrava: ZSF OU, 2003. ISBN 80-7042-344-7.Schubert, K. Dějiny Židů. Praha: NS Svoboda, 2003. ISBN 80-205-1036-2.Vojtíšek, Z. Encyklopedie náboženských směrů v České republice. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-798-1.Doenges, E. M., Moorhouse, M. F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha: Grada, 1996. Mastiliaková, D. a kol. Komunikace s cizinci při poskytování zdravotní peče a respektování jejich transkulturní, multikulturní odlišnosti. Ostrava: ZSF OU, 2003. ISBN není uvedeno.Benedictová, R. Kulturní vzorce. Praha: Argo, 1999. Ivanová, K. a spol. Multikulturní ošetřovatelství I. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-7254-329-9.Špidurová, L. et coll. Multikulturní ošetřovatelství II. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-7141-429-8.Budil, I. T. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha: Triton, 1998. Kozierová, B., Erbová, G., Olivierová, R. Ošetrovatel stvo. Martin: Osveta, 1995. Qaradáwí, J. Povolené a zakázané v Islámu. Praha: Islámská nadace, 2004.

Požadavky

90 % Docházka na semináře.Plnění stanovených úkolů daných v semináři.Plnění stanovených úkolů daných pro domácí přípravu - samostudium.Aktualizace studijních materiálů a literatury.Vypracování seminárních prací.Nácvik základní komunikace v rámci multikulturního ošetřovatelství.

Garant

Mgr. Dita Nováková, Ph.D.