Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management ve zdrav. a kvalita oš. péče (KOP / BMZOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / BMZOP - Management ve zdrav. a kvalita oš. péče, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. hodina - Koncepční rámec managementu2. hodina - Management v ošetřovatelství, manažer v ošetřovatelství3. hodina - Osobnosti managementu, manažerské funkce, činnosti4.hodina - Vedení pracovního kolektivu5. hodina - Procesní management, pochybení v ošetřovatelské péči6. hodina - Personální management v ošetřovatelství a časový management7. hodina- Management kvality v ošetřovatelství, akreditace zdravotnických zařízení,8. hodina - Finanční a právní aspekty managementu v ošetřovatelství9. hodina - Teoretická východiska standardů a auditů10. hodina - Teoretická východiska projektového managementuSemináře:1. hodina Asertivní chování a schopnost působit na druhé lidi2. hodina Vyhodnocování organizační kultury3.hodina Strategické plánování (organizační struktura, poslání, vize, mise, strategie)4. Management konfliktu, styly vedení, zásady sdělení špatné zprávy5. hodina Workshop - Příčiny a kořeny pochybení, způsoby předcházení pochybení, Krizový management6. hodina Program kontinuálního zvyšování kvality (indikátory kvality péče)7. hodina Akreditační šetření. Metodika vytváření standardů a realizace ošetřovatelských auditů8. hodina Workshop - Projektový management (návrh projektu)

Získané způsobilosti

Student je schopen definovat základní pojmy teorie managementu.Student dokáže charakterizovat jednotlivé manažerské role a funkce managementu.Student je schopen popsat historický vývoj managementu, vyjmenovat představitele jednotlivých směrů, vysvětlit základní rozdíly mezi jednotlivými směry managementu.Student si osvojí systém zdravotnických služeb a organizací poskytujících zdravotnické služby.Student zná specifika ošetřovatelském managementu a dokáže je uplatnit v praxi.Student zná zásady procesního managementu a dokáže je aplikovat do praxe. Student se orientuje v problematice pochybení v ošetřovatelské péči a dokáže předcházet pochybení v ošetřovatelské péči.Student si osvojí role manažera v ošetřovatelství.Student je schopen použít principy a zásady časového managementu v praxi.Student dokáže vysvětlit základní pojmy v personálním managementu.Student je schopen definovat organizační kulturu a dokáže vyhodnotit organizační kulturu konkrétního zdravotnického zařízení.Studen prokazuje znalost základních motivačních teorií a dokáže se podílet na tvorbě motivačních programů organizace. Student umí charakterizovat právní vztahy v managementu ošetřovatelstvíStudent znát zásady projektového managementu.Student umí sledovat, průběžně vyhodnocovat a kontinuálně zvyšovat kvalitu poskytované zdravotní péčeStudent znát pravidla akreditace zdravotnického zařízení.Student se dokáže zapojit do přípravy zdravotnického zařízení na akreditaci.Student znát způsoby financování zdravotní péče a ekonomickou problematikou sektoru zdravotnictví.Student umí standardizovat ošetřovatelské péče.Student dokáže navrhnout a realizovat audit ošetřovatelské péče v praxi.

Literatura

ZLÁMAL, J., BELLOVÁ, J.:. Ekonomika zdravotnictví. NCO NZO, Brno, 2005, s. 205, ISBN 80-7013-429-1. ŠKRLA, P., ŠKRLOVÁ, M. :. Kreativní ošetřovatelský management. Advent-Orion, Praha, 2003, s. 477, ISBN 80-7172-841-1. Gladkij, I.:. Management ve zdravotnictví. Computer Press, Brno, 2003. 2003. ŠKRLA, P.:. Především neublížit. NCO NZO, Brno, 2005, s. 156, ISBN 80-7013-419-4. MADAR, J. a kolektiv:. Řízení kvality ve zdravotnickém zařízení. Grada Publishing, Praha, 2004, s.171, ISBN 80-247-0585-0. HOLČÍK, J., KAŇOVÁ, P., PRUDIL, L.:. Systém péče o zdraví a zdravotnictví. NCO NZO, Brno, 2005, s. 186, ISBN 80-7013-417-8. GROHAR-MURRAY, M. E., DICROCE, H. R.:. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče. Grada Publishing, Praha, 2003, s. 315, ISBN 80-247-0267-3. Křížová, E. Zdravotnické systémy v mezinárodním srovnání. 3. LF UK Praha, 1998. ISBN 80-238-0937-7.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:- 90% účast na seminářích - vypracování standardního ošetřovatelského postupu- aktivní práce v rámci e-learningu "Management ošetřovatelských služeb" http://moodle.zsf.jcu.cz/Podmínky udělení zkoušky: Obecný management - písemný testManagement zdravotnictví - ústní prozkoušení

Garant

Ing. Iva Brabcová, Ph.D.Ing. Marie Klímová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Iva Brabcová, Ph.D.Ing. Marie Klímová, Ph.D.