Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče u žen v perioperačním období (KOP / BOPŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / BOPŽP - Oš. péče u žen v perioperačním období, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Vymezení pojmu perioperační období;- Operační oddělení, operační sál, operační tým, organizace práce, operační program;- Druhy operací-stupně nevyhnutelnosti a naléhavosti, stupně rizika,účelu;- Gynekologické operace abdominální, vaginální;- Laparoskopie v gynekologii;- Malé výkony prováděné v gynekologii;- Porodnické operace, výkony prováděné v porodnictví;- Instrumentárium na gynekologické operační výkony;- Instrumentárium na porodnické výkony;- Příprava operačního sálu před operačním výkonem, příprava operačního týmu;- Předoperační posouzení zdravotního stavu klientky v gynekologii, standardní vyšetřovací metody před gynekologickým operačním výkonem, speciální vyšetření;Předoperační posouzení zdravotního stavu klientky v porodnictví, standardní vyšetřovací metody před operačním výkonem, speciální vyšetření;- Předoperační příprava - všeobecná, bezprostřední, vzdálená - somatická, psychická příprava;- Příprava klientky/pacientky na akutní operaci;- Pooperační péče v gynekologii;- Pooperační péče v porodnictví;- Pooperační komplikace v gynekologii a porodnictví;- Perioperační zdravotnická ( medicínská, ošetřovatelská ) dokumentace u klientky/pacientkySemináře a praktická cvičení:- Ošetřovatelský proces u klientky při předoperační přípravě (dle standardních plánů péče u abdominálních, vaginálních, malých operačních výkonů);- Edukace klientek před, během a po operačním výkonu dle standardního plánu péče;- Systematické zhodnocení klientky, sesterský screening před, během, po operačním výkonu;- Psychická příprava klientky, techniky psychoterapie v perioperační péči v porodnictví a v gynekologii;- Ošetřovatelské intervence vzdálené předoperační přípravy;- Ošetřovatelské intervence bezprostřední předoperační přípravy v den před operací;- Ošetřovatelské intervence bezprostřední předoperační přípravy v den operace;- Příprava klientky/ pacientky na akutní operaci;- Ošetřovatelský proces u klientky v intraoperačním období;- Ošetřovatelský proces u klientky v pooperačním období, 1. den a dny následující;- Ošetřovatelský proces u klientky s operační ránou ( toaleta operační rány, hojení per primam, per sekundam, odstranění stehů, hydroterapie, masáže);- Ošetřovatelský proces u klientky s pooperační komplikací;- Ošetřovatelský proces u klientky před, během operativního ukončení porodu- Ošetřovatelský proces u klientky po operativním ukončení porodu;- Ošetřovatelský proces u klientky před, během a po operačním zákroku během těhotenství;- Instrumentování na operačním sále u vaginálních a abdominálních operací, příprava operačního sálu;- Instrumentování na porodním sále, příprava porodního sálu;- Instrumentování u malých zákroků v gynekologii a porodnictví;- Vedení ošetřovatelské dokumentace, znalost medicínské dokumentace během perioperační péče

Získané způsobilosti

- Studentka připravuje ženy před velkými gynekologickými operacemi.- Připravuje ženy před malými gynekologickými výkony.- Ošetřuje ženy po velkých gynekologických operacích.- Ošetřuje ženy po malých gynekologických výkonech.- Připravuje ženy před porodnickými operacemi.- Ošetřuje ženy po porodnických operacích.- Ošetřuje ženy po operativních porodech.- Připravuje instrumentarium k porodnickým výkonům.- Posuzuje aktuální zdravotní stav pacientek v gynekologii a v porodnictví.- Edukuje pacientky před a po operačních výkonech.- Pracuje formou ošetřovatelského procesu v předoperačním a pooperačním období.- Ošetřuje pacientky s pooperačními komplikacemi.- Pečuje o operační rány pacientek.- Odstraňuje stehy z operační rány.- Kvalitně vede ošetřovatelskou dokumentaci.

Literatura

REPKOVÁ A. Gynekologické ošetrovateľstvo. Osveta, Martin, 2007. ISBN ISBN 80-8063-236-.KOLÁŘÍKOVÁ A. a kol. Gynekologické ošetřovateľstvo. Osveta Martin, 2000. ISBN ISBN 80-8063-052-.HOŘEJŠÍ, J. Gynekologické problémy u děvčátek a dospívajících dívek. Grada Praha, 2003. ISBN ISBN 80-247-05553.CITTERBART, K. et al. Gynekologie. Praha: Galén, 2001. JIRSA, J. Gynekologie. Březsko - Konice: SOLEN, 2001. MACKŮ, F. Gynekologie. Karolinum, UK Praha, 2000. BINDER, T. et.al. Hematologické nemoci a poruchy v porodnictví a gynekologii. Triton. Praha, 2004. DOHERTY, M.C. Léčba neplodnosti. Computer Press Praha, 2006. ISBN ISBN 80-251-0771-.HOLUB, Z. a kol. Minimálně invazivní operace v gynekologii. Grada Publishing. Praha, 2005. MAREČKOVÁ J.. Ošetřovatelské Diagnózy v NANDA doménách. Grada Praha, 2006. ISBN ISBN 80-247-1399-.DOLEŽAL, A, a kol.:. Porodnické operace. Grada, Praha, 2007. ISBN ISBN 978-80-247-0.ČECH E. et. al. Porodnictví. Grada Publishing. Praha, 2006. DUDA, M.:. Práce sestry na operačním sále. Grada Publishing. Praha, 2000. BYDŽOVSKÝ, J. První pomoc. Praha: Grada, 2004. ADAMS, B., HAROLD, C. E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-893-8.CIBULA, D, SVÁROVSKÝ, J. Vybrané abdominální operace. Grada, Praha, 2006. ISBN ISBN 859404924014.KOBILKOVÁ, J. et al. Základy gynekologie a porodnictví. Praha: Galén, 2005. ISBN ISBN 80-7262-315-.RYBKA, J. Diabetes mellitus - komplikace a přidružená onemocnění. Grada Praha, 2007. ISBN ISBN 978-80-247-1.SKALICKÁ, H. a kol. Předoperační vyšetření. Grada Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1079-2.ROZTOČIL, A. a kol. Vyšetřovací metody v porodnictví a gynekologii. Brno: IDVPZ, 1998. ZADÁK, M. Výživa v intenzivní péči. Grada Praha, 2003. ISBN ISBN 80-247-03020.

Požadavky

90% účast na seminářích, semestrální práce, ústní zkoušení

Garant

Mgr. Romana BelešováMUDr. Petr Sák, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Petr Sák, Ph.D.Mgr. Romana Belešová