Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v oftalmologii (KOP / DOPOF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / DOPOF - Ošetřovatelská péče v oftalmologii, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Primární péče: Podpora zdraví a prevence zrakového postižení, základní vyšetření zraku a vidění; Sekundární péče: diagnostické procedury a laboratorní testy v oftalmologii; Terciární péče, její organizace a služby podle potřeb zrakově postižených2. Refrakční vady (myopie, hyperopie, astigmatismus, presbyopia); Glaukom (druhy, klinická menifestace, léčba a péče); Degenerativní změny (katarakta, klinická manifestace, léčba a péče); Retinální degenerace ( vaskulární, diabetická retinopatie)3. Akutní stavy a traumata (retinální detachment, keratoplastika, enukleace oka); Zánětlivá a infekční onemocnění oka (chalazion, hordeolum, konjunktivitis, trachom, uveitis); Slepota (senzorická deprivace, emocionální reakce)Semináře:1. Zvláštnosti předoperační a pooperační péče na očním lékařství; Základy první pomoci u náhlých příhod v očním lékařstvím; Prostorová orientace zrakově postižených, Centra pro zrakově postižené - Tyfloservisy2. OP o nemocného s šedým zákalem, OP o nemocného s glaukomem, OP u osoby slabozraké, OP o nemocného se zánětlivým a infekčním onemocněním oka, OP u osoby nevidomé.

Získané způsobilosti

- student zná zásady preventivní péče o zrak- student zná předoperační a pooperační péči u klienta/pacienta s onemocněním zraku - glaukom, cataracta, onemocnění sítnice- student umí popsat a zná projevy glaukomového záchvatu- student umí vést pacienta k dodržování léčebného režimu (pravidelné kapání miotik, úprava životosprávy aj.)- student zná asistenci a přípravu k terapeutickým a diagnostickým výkonům- student zná a dodržuje specifické zásady aplikace léků do očí (kapky, mast, výplachy)- student ovládá komunikativní techniky u nevidomých a slabozrakých- student zná možnosti spolupráce nevidomých a slabozrakých se zrakovými institucemi, sociálními pracovnicemi, pečovatelskými službami- student ovládá základy první pomoci a ošetřovatelskou péči u očních úrazů- student zná a ovládá zásady ošetřovatelské péče u pacientů se zánětlivým a infekčním onemocněním- student umí edukovat klienta/pacienty v souvislosti s péčí o zrak

Literatura

Kolin, J. Oční lékařství. Praha: Karolinum, 1989. Kozierová, B., Erbová, G., Olivierová, R. Ošetrovateľstvo I. Martin: Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528-0.Kozierová, B., Erbová, G., Olivierová, R. Ošetrovateľstvo II. Martin: Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528-0.Fuller, J., Schaller-Ayers, J. Health Assesment. A Nursing Approach. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1994. ISBN 0-397-55003-0.Mayers, M., Pankratz, C. McGraw-Hill Clinical Care Plans. Medical-Surgical Nursing. New York: McGraw - Hill, Inc, 1995. ISBN 0-07-105464-2.Phippen, M. L., Wells, M. P. Perioperative Nursing Handbook. Philadelphia: W.B.Saunders Co, 1995. ISBN 0-7216-3412-5.Swearingen, P. L. Manual of Medical - Surgical Nursing Care. Nursing Interventions and Collaborative Management. St. Louis: Mosby, 1994. ISBN 0-8016-7694-0.Phillips, C. I., Clark, Ch. V., Tsukahara, S. Ophthalmology: A Primer for Medical Students and Practitioners. Philadelphia: A Bailliere Tindall book, 1994. ISBN 0-7020-1609-8.Beare, P. G., Myers, J. L. Principles and Practice of Adult Health Nursing. St. Louis: Mosby, 1994. ISBN 0-8016-6856-5.

Požadavky

90% účast studenta na seminářích, aktivní zapojení studenta do výuky, individuální příprava studenta na přednášky a semináře

Garant

MUDr. Naděžda Pavlíčková

Vyučující

MUDr. Naděžda Pavlíčková