Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství (KOP / FFOSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / FFOSE - Ošetřovatelství, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření seminářů:1. - 2.Představení předmětu, multidisciplinární tým. Ošetřovatelství jako vědní obor. Filosofie ošetřovatelství. Maslowova hierarchie potřeb, klasifikace potřeb. Ošetřovatelský proces fáze. Dokumentace ošetřovatelské péče.3. - 4. hodinaÚprava lůžka pro dospělé. Potřeba hygieny a vyprazdňování hygienická péče o klienta, vyprazdňování moče a stolice. Péče o kolostomii. Pomůcky pro inkontinentní pacienty. Mobilita, imobilita, imobilizační syndrom. Dekubity, opruzeniny. Manipulace s nemocným, polohování.5. - 6. hodinaDruhy obvazů, obvazového materiálu. Obvazové techniky, bandáž dolní končetiny.7. - 8. hodinaSledování fyziologických funkcí. Oxygenoterapie, aplikátory kyslíku. Péče o nemocné s chorobami srdce.9. - 10. hodinaVýživa, dietní systém, hydratace. Potřeba pohodlí, spánku a odpočinku, potřeby psychosociální, potřeba být bez bolesti. Péče o seniory, hospicová péče.11. - 12. hodinaOpakování, procvičování praktických výkonů.

Získané způsobilosti

Student umí určit a obhájit nutnost profesního i osobního rozvoje.Student definuje principy efektivní komunikace ve vztahu k nemocnému.Student prokazuje základní znalosti z terminologie ošetřovatelství - vč. Ošetřovatelského procesu, uspokojování potřeb.Student chápe návaznost spolupráce jednotlivých odděleních. Student respektuje a dodržuje zásady hygienicko-epidemiologického režimu v praktických učebnách i v klinické praxi.Student zná zásady efektivní manipulace s nemocným klientem.Student zná základy rehabilitačního ošetřovatelství.Student zná specifika ošetřovatelské péče u dětského pacienta, vč. efektivní komunikace a psychologického působení na dítě.Student umí přistupovat k nemocnému jako individualitě z hlediska holistického pojetí.Student zná a umí aplikovat základní fyziologické potřeby člověka a základní psychosociální potřeby člověka.Student zná standardní pojmenování reakcí člověka na aktuální a potenciální zdravotní problémy (ošetřovatelské diagnózy).Student rozumí a aplikuje problematiku uspokojování lidských potřeb.Student umí aplikovat získané vědomosti a dovednosti z oblasti saturace základních potřeb klienta/pacienta.Student zná zásady praktické realizace "celostní péče" o jednotlivce; chápe význam uspokojení potřeby jistoty a bezpečí u jednotlivce.Student využívá znalosti základních ošetřovatelských postupů, umí tyto postupy aplikovat v praxi, dokáže si tyto dovednosti kriticky obhájit pro působení ve své profesi.Student kontinuálně rozvíjí schopnosti k aplikaci a integraci svých znalostí, vědomostí a postojů. Student v odborné praxi využívá výsledky výzkumné činnosti, která přispěje k rozvoji profese.

Literatura

Vytejčková R. a kol. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné I. Praha Grada, 2011. Vytejčková R. a kol. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II. Praha Grada, 2013. TÓTHOVÁ, V. a kol. Ošetřovatelský proces a jeho realizace. Praha: Triton, 2009. ISBN 978-80-7387-286-1.FARKAŠOVÁ, D. a kol. Ošetřovatelství - teorie. Martin: Osveta, 2006. ISBN 80-8063-202-2.Plevová, I. a kol. Ošetřovatelství I. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3557-3.Plevová, I. a kol. Ošetřovatelství II. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3558-0.TRACHTOVÁ, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: NCONZO, 2008. ISBN 80-7013-324-4.

Požadavky

Podmínky k zápočtu: min. 80 % účast na cvičení, min. 75% úspěšnost testu z teoretických znalostíPodmínky ke kolokviu: splnění podmínek k zápočtu + prokázání teoreticko praktických vědomostí a dovedností

Garant

Mgr. Jiří KaasMgr. Lucie Rolantová, Ph.D.PhDr. Věra Stasková

Vyučující

Mgr. Jiří KaasMgr. Lucie Rolantová, Ph.D.PhDr. Věra Stasková