Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edukační činnost sestry (KOP / KEDUS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / KEDUS - Edukační činnost sestry, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Předmět pedagogiky. Základní pedagogické pojmy.2. Význam výchovy a vzdělávání pro vývoj jedince.3. Edukační prostředky.4. Výchovně-vzdělávací zásady, jejich uplatňování v profesním přístupu.5. Edukační strategie a jejich využití v ošetřovatelství.Semináře:1. hodina - Pedagogika a její vztah k ošetřovatelství, faktory rozvoje lidského jedince v kontextus onemocněním.2. hodina - Edukační procesy v oblasti zdravotnictví. Edukační prostředí.3. hodina - Faktory ovlivňující pedagogické působení na nemocného4. hodina - Cíle a obsah pedagogického působení na nemocného,5. hodina - Výchovné působení na nemocného a jeho etapy, efektivita výchovného procesunemocného,výchovné zásady.6. hodina - Didaktická analýza a její aplikace v edukační činnosti sestry.7. hodina - Strategie, metody edukace nemocného. Hodnocení efektivity edukace.8. hodina - Osobnost sestry jako učitele, osobnost nemocného jako objektu edukace.9. hodina - Tvorba edukačních plánů10.hodina - Tvorba edukačních plánů - Prezentace edukačních programů pro jednotlivce, skupinu nebopopulaci

Získané způsobilosti

Student/ka zná a definuje pojmy související s výchovou a vzděláváním.Student/ka je schopen/a vysvětlit význam pedagogických přístupů v ošetřovatelské péči.Student/ka je schopen/a vytvořit edukační materiál, program pro pacienta.Student/ka je schopen/a spolupodílet se na prezentaci edukačního programu.

Literatura

Šulistová, R. Trešlová,M. PEDAGOGIKA A EDUKAČNÍ ČINNOST V OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI pro sestry a porodní asistentky. České Budějovice, 2012. ISBN 978-80-7394-246-5.Kuberová, H. Didaktika ošetřovatelství. Praha, 2010. ISBN 9788073676841.Průcha, J. Peadgogická encyklopedie. Praha, 2009. ISBN 9788073675462.Svěráková, M. Edukační činnost sestry . Praha, 2012. ISBN 978-80-7262-845-2.Průcha, J. Moderní pedagogika. Praha, Portál, 2002. ISBN 80-7367-047-X.Průcha, J.:. Přehled pedagogiky. Praha, Portál, 2000. Čáp, J. - Mareš, J.:. Psychologie pro učitele. Praha, Portál, 2001. Wágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. Juřeníková, P. Zásady edukace v ošetřovatelské praxi. Praha, 2010. ISBN 9788024721712.

Požadavky

Student/ka se aktivně účastní během semestru e-learningového kurzu a splní 90% docházky na přednášky a cvičení.Student/ka vypracuje a odevzdá zápočtovou práci v rámci e-learningového kurzu.Student/ka úspěšně absolvuje závěrečný vědomostní test v rámci e-learningového kurzu.Podmínky udělení zkoušky:Na základě udělení zápočtu, student/ka přistoupí k ústnímu zkoušení: - představí a odevzdá seznam prostudované literatury a na jednu z vybraných publikací bude schopen najít paralelu s problematikou edukace v ošetřovatelství. - projeví orientaci v předmětu pedagogika ve vztahu k ošetřovatelství v rámci rozhovoru se zkoušejícím.

Garant

Mgr. Lenka Šedová, Ph.D.Mgr. Radka Šulistová, Ph.D.Mgr. Jitka Tamáš Otásková

Vyučující

Mgr. Radka Šulistová, Ph.D.Mgr. Lenka Šedová, Ph.D.Mgr. Radka Šulistová, Ph.D.Mgr. Jitka Tamáš Otásková