Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní péče I. (KOP / KVKMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / KVKMI - Komunitní péče I., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Přednášky:Komunitní péče - definice, cíl, struktura v rámci veřejného zdraví, postavení a role sestry v komunitní péči vycházející z doporučení WHO.Zdravá komunita - faktory ovlivňující zdravotní stav komunity, výzkum v komunitní péči.Ošetřovatelské modely v komunitní péči, ošetřovatelský proces v komunitní péči.Charakteristika komplexní domácí péče. Historie poskytování domácí péče v ČR, současná situace agentur domácí péče. KDP versus návštěvní služba, pečovatelská služba. Základní principy komplexní domácí péče. Nejčastější diagnostické skupiny klientů agentur domácí péče.Návštěva nemocného v domácí péči (plánování, příprava, sesterský kufřík); úkoly sestry při domácí návštěvě. Propuštění klienta z domácí péče. Záznam domácí návštěvy. Dokumentace agentury domácí péče. Zkušenosti sestry pracující v ADP.Semináře:komunitní péče o rodinu - žena, dítě, mužkomunitní péče o školní děti, komunitní péče v zaměstnáníKomunitní péče o psychicky nemocné a mentálně retardovanéKomunitní péče o staré a umírající klientyAnamnestika a diagnostika v domácí péči. Plány domácí zdravotní péče ve vztahu k nejčastějším diagnostickým skupinám klientů (ca., bércové vředy, DM, respirační choroby, RS, CMP, psychická onemocnění atd.).

Získané způsobilosti

Student aplikuje ošetřovatelské modely v primární zdravotní péčiStudent prakticky uplatňuje ošetřovatelské vědomosti o formách a struktuře a managementu komunitní a domácí péče ve spolupráci s terénními sestramiStudent zná kompetence a činnosti všeobecných sester pracujících v primární péči a v komunitní péčiStudent umí prakticky rozlišovat role jednotlivých členů multidisciplinárního týmu a umí je naplňovat ve vzájemné spolupráciStudent zná zásady edukace a realizuje je v péči o pacienty v primární péči ve všech zdravotních oblastechStudent realizuje preventivní programy v souvislosti s prekancerózamiStudent realizuje péči o staré, chronicky nemocné a umírající pacientyStudent zná principy edukace o hospicové i paliativní péčiStudent umí používat hodnotící techniky v komunitní péči

Literatura

Dokumenty EU, WHO vztahující se k primární a komunitní péči. Domácí a primární péče včera, dnes a zítra, Adresář agentur DP. Praha: NDCP ČR, 1998. Svatošová, M. Hospice a umění doprovázet. Ecce homo. Praha: Ecce Homo, 1995. ISBN neuvedeno.DOENGES,M.E., MOORHOUSE, M.F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, 2001. Hartl, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha, Slon, 1997. ISBN 80-85850-45-1.HANZLÍKOVÁ, A. Komunitní ošetrovateľstvo. MARTIN: Osveta, 2006. ISBN 80-8063-213-8.Lemon 4. Brno: IDVPZ, 1997. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha:Portál, 2006. ISBN 80-7367-181-6.MISCONIOVÁ, B. Management komplexní domácí péče. Národní centrum domácí péče. Praha, 2000. KOZIEROVÁ, B.,ERBOVÁ, G., OLIVIEROVÁ, R. Ošetrovatelstvo. Martin: Osveta, 1995. Strategické dokumenty 1, 2, 4, 5. Praha: MZČR. ADP - Misconiová, B. Stručný průvodce domácí péčí a Adresář agentur domácí péče. Praha, 1996. HANZLÍKOVÁ, A.:. Úloha ošetrovatelstva v ochrane komunitného zdravia. Univerzita Komenského, Bratislava, 2002. JAROŠOVÁ, D. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 974-80-247-2150-7.

Požadavky

docházka na přednáškyplnění předem stanovených úkolů v semináříchplnění zadaných úkolů pro domácí přípravu - samostudiumvyhledávání a nastudování příslušných zdrojů literatury k danému tématuúčast na plánovaných exkurzích - hodnocení v seminářivypracování zadané semestrální práceprezentace daného tématu na seminářiZápočet formou: 90% docházka, prezentace vypracovaného úkolu, výstupní hodnocení exkurzí a návštěvy pracoviště domácí nebo komunitní péče, aktivita v přednáškách a seminářích

Garant

Mgr. Jitka Tamáš Otásková