Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická propedeutika (KOP / KVKPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / KVKPR - Klinická propedeutika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:č Význam anamnézy jako součásti individuální zdravotní dokumentaceč Základní fyzikální vyšetřovací metody - pohled, pohmat, poslech, poklepč Základní nálezy (norma a patologie) na hlavě a krkuč Základní nálezy (norma a patologie) na hrudníku a hrudních orgánechč Základní nálezy (norma a patologie) na břiše a břišních orgánechč Základní nálezy (norma a patologie) na končetináchč Základní nálezy (norma a patologie) ženských pohlavních a reprodukčních orgánůč Základní nálezy (norma a patologie) mužských pohlavních orgánůč Základní nálezy (norma a patologie) konečníku a análního otvoruč Elektrokardiogramč Ultrasonografie (srdce a gynekologických orgánů)č Endoskopické vyšetřovací metodyč Funkční vyšetřovací metodyPraktické cvičení:č Všeobecná prohlídka, povrch tělač Základní fyzikální vyšetření (pohled, pohmat, poslech, poklep)č Vyšetření hlavy, krku a dutiny ústníč Vyšetření hrudníku, srdce a plicč Vyšetření břicha a břišních orgánůč Vyšetření končetinč Vyšetření nervového systémuč Vyšetření pohlavního ústrojí ženyč Vyšetření pohlavního ústrojí mužeč Vyšetření konečníku a análního otvoru

Získané způsobilosti

" student je schopen odebrat od klienta základní anamnestické údaje a odlišit systematické hodnocení zdravotního stavu jedince z hlediska medicíny (lékařem) a ošetřovatelské péče (sestrou)" student prokazuje schopnost porozumění symptomatologii subjektivních a objektivních příznaků" student prokazuje schopnost pochopení syndromologie systémových chorob - gastrointestinálních, kardiálních, respiračních, močopohlavních" student je schopen systematicky fyzikálně vyšetřit klienta" student je schopen zhodnotit aktuální zdravotní stav jedince" student prokazuje znalost o monitorování životních funkcí" student je schopen provést základní fyzikální vyšetření - pohled, pohmat, poslech , poklep" student je schopen monitorovat stav pacienta po vyšetření " student je schopen zhodnotit fyzikální nálezy a odlišit nálezy fyziologické od patologických" student je schopen odůvodnit provedení základních laboratorních a vyšetřovacích metod u určitých okruhů chorob (kardiálních, respiračních, renálních, gastrointestinálních)" student je schopen provést základní zhodnocení EKG křivky (frekvence, rytmus, poruchy rytmu ischemické změny, extrasystoly)

Literatura

Hampton, J. R., Sedláček, K. EKG : stručně, jasně, přehledně = The ECG made easy (Orig.). Praha : Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0960-0.Khan, E. G., Kölbel, F. EKG a jeho hodnocení. Praha : Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0910-4.Sovová, E. EKG pro sestry. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1542-2.NEJEDLÁ, J. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1150-8.Kaščák, M. Klinická propedeutika. Martin : Osveta, 2005. ISBN 80-8063-215-4.VELEMÍNSKÝ,M. a kol. Klinická propedeutika pro studující ZSF JU. Skripta ZSF JU. Č. Budějovice: ZSF JU, 2005. ISBN 80-7040-600-3.Marek, J. et al. Propedeutika klinické medicíny. Praha: Triton, 2001. ISBN 80-7254-174-9.Průša, R. et al. Příručka laboratorních vyšetření. Praha: Triton, 2002. ISBN 80-7254-273-7.

Požadavky

Zápočet formou: 100% účast na semináři, aktivita v semináři.Zkouška formou: ústní

Garant

MUDr. Sevda AugustinováMUDr. Věra Vlasáková

Vyučující

MUDr. Sevda AugustinováMUDr. Sevda AugustinováMUDr. Věra Vlasáková